Domaine Laroche

Ontdek hoe mooi Chablis kan zijn!

Iedereen kent wel de naam Chablis. Er hangt een imago omheen van hoge kwaliteit. En terecht, dat bewijst wijnhuis Laroche met verve. Onlangs mocht ik de kwaliteit beoordelen tijdens een fantastische culinaire wijn-spijslunch bij restaurant Bord’eau ** in Amsterdam. Conclusie: Chablis moeten we omarmen. Want wijnmaker Gregory Viennois, hoofd wijnmaker van Laroche, weet dit eeuwenoude en ingeslapen wijnimago naar nieuwe hoogten te tillen. 

Restaurant Bord'eau in Amsterdam
Chablisproeverij van Laroche bij restaurant Bord’eau

“Nergens wordt chardonnay zo goed geïnterpreteerd als in Chablis”, schrijft Hugh Johnson. En dat weten ze bij Domaine Laroche. De Laroche familie produceert al sinds mensenheugenis Chablis. Ze zijn gestart in 1850, maar de eerste fles kwam pas in 1860 op de markt. Domaine LarocheAl vijf generaties lang zijn ze ‘dedicated to’ Chablis en produceren topkwaliteit waarbij ze graag het terroir laten spreken. Ze werken biologisch, zonder dat dit op het label staat. Het motto van eigenaar Michel Laroche luidt dan ook: ‘to produce the best Chablis, you need to produce the best grapes.’

Tegenwoordig bezit het familiebedrijf ze ook wijnbedrijven in andere regio’s: de Languedoc (Mas La Chevalière), Chili (Viña Punto Alto) en in Zuid-Afrika (L’Avenir).

Unieke bodem

Rondom het gezellige dorpje Chablis staan de wijngaarden met de chardonnay-druiven. Chablis bevindt zich in het noorden van Frankrijk, vlak bij de stad Auxerre, en is daarmee de meest noordelijke witte wijn van de wijnregio Bourgogne. Met name de bodem is hier uniek. Het is een mengsel van  klei, kalksteen, mergel en fossiele oesterschelpen die Kimmeridge wordt genoemd. Die bodem zorgt ervoor dat Chablis zijn bijzondere kenmerken krijgt. Zoals Jancis Robinson zegt: “dat unieke accent van stalige zuren, een krachtige vuursteentoets en een mineraliteit die nergens anders te vinden is in de Bourgogne”!

Chablisspecialist

In Chablis maken ze verschillende kwaliteiten Chablis, er zijn vier niveaus: Petit Chablis, ‘gewone’ Chablis, Premier Cru en Grand Cru Chablis.

Bij Chablisspecialist Domaine Laroche draait alles om kwaliteit. Ze maken 19 verschillende Chablis-wijnen, waarvan 10 Premier Cru en 4 Grand Cru. Hun wijngaarden liggen dan ook in de beste terroirs. “Maar elke vallei is weer anders door het terroir (bodem en expositie)”, vertelt wijnmaker Gregory Viennois gepassioneerd. En dat wil hij ons laten proeven.

Kaart Chablis Climats

Linker- en rechteroever

Tijdens de 4-gangen lunch bij restaurant Bord’eau vergelijken we steeds 2 wijnen van hetzelfde jaargang, maar afkomstig van verschillende terroirs (linker- en rechteroever van de rivier Serein).

Gang 1
We starten met 4 verschillende prachtige amuses. De gerechtjes passen soms niet eens meer op de tafel, zoveel bordjes worden er neergezet; van Zeeuwse mossel met dille-calamansi crème, scheermes ‘Soffritto’, salade van Noordzeekrab tot Waddenzee oester.

Wat drinken we erbij?
Les Vaudevey Chablis Premier Cru 2015 & Les Fourchaumes Vieilles Vignes Chablis Premier Cru 2015

De Les Fourchaumes-wijngaard (zie kaartje)  ligt op de rechteroever, vlak bij de Grand Cru-wijngaarden. Deze Chablis is vol en rond van smaak met prettige zachte zuren. Mooie balans. Terwijl de Les Vaudevey heel anders overkomt: strakker met meer mineraliteit en frisse zuren (lime). Herkenbaar Chablis.

Makreel gevuld met quinoaGang 2
Daarna een interessant gerechtje van MAKREEL LICHT GEMARINEERD MET QUINOA REAL, overgoten door een bouillon van zomertomaat. Evenwichtig gerecht met heel dun gesneden makreel en een licht knapperige vulling.

Erbij dezelfde flight, maar dan uit 2012:

Beide wijnen komen nog steeds heel opgewekt en vief over. Het potentieel van deze kwaliteit Chablis is dan ook ongelooflijk, zeker 5 tot 20 jaar! In combinatie met het gerechtje komt de mineraliteit van de Vaudevey sterker naar voren, terwijl de Fourchamps misschien zelfs te rijk en rond is voor dit makreelgerechtje.

 

Gang 3
Vervolgens stappen we over naar KALFSTARTAAR, gewikkeld in aardappel ‘os à Moelle’, spekbokking en Kaluga kaviaar. Kalfstartaar met kaviaar

Erbij? Grand Cru Chablis en we proeven:

Les Clos Chablis Grand Cru 2012 & Les Blanchots Chablis Grand Cru 2012

Twee wijnen, allebei van de rechteroever (zie kaartje). Ze liggen eigenlijk heel dicht bij elkaar, maar het verschil is zeer groot. Les Clos noemen ze ‘vrouwelijk’ en is te vergelijken met de Fourchamps premier cru. Beiden komen ronder en rijper over. De Chablis van de Les Blanchots-wijngaard is fris en mineraal met strakke zuren, maar een prachtige zachte aandronk. De verschillen tussen deze twee Grand Cru wijngaarden ontstaan mede door de expositie: Les Clos ligt op het zuiden, terwijl Les Blanchots op het noorden ligt.
Wijn-spijscombinatie: het gerechtje met de kalfstartaar doet het in combinatie met les Blanchots geweldig. De wat frisse minerale wijn wordt rijker in combinatie met gerecht.

Zeebaars van Bord'eauGang 4
We gaan nog even door J. Als vierde gerechtje komt de ZEEBAARS, gestoomd en rauw met een bouillon van limoen en passievrucht.

Erbij dezelfde Grand Cru flight, maar dan uit 2011:

2011 is een warmer jaar met meer rijpheid dan de 2012. Daarom werd in de vorige flight de Chablis gedecanteerd. De masculine Les Blanchots blijft, ondanks het rijpere jaargang, toch zeer fris (geconfijte limoen) en geconcentreerd. In combinatie met het gerechtje doet de Les Clos het beter. De wijn wordt toegankelijker. Conclusie; deze Grand Crus zijn nog baby’s en hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen. Grand Cru heeft een bewaarpotentieel van zeker 15 tot 20 jaar.

Tot slot als toetje hun absolute paradepaardje, de ultieme blend van Les Blanchots: La Réserve de L’Obédience Grand Cru. We proeven 2011 naast de 1998. Op die manier kunnen we zien en ervaren wat de tijd doet met deze Chablis. Nog steeds is de 1998 opwekkend met veel frisse zuren en mineraliteit. Complex, krachtig met een onvoorstelbare lange afdronk.

 

Deze proeverij heeft Chablis weer op het netvlies gezet. En ik ben fan geworden van deze Chablis-specialist: Domaine Laroche.

Importeur: Oud Reuchlin & Boelen

 

Op de hoogte blijven van het laatste wijnnieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Eén reactie op “Ontdek hoe mooi Chablis kan zijn!”

  1. De lofzang op Domaine Laroche is terecht. Chablis kan magisch zijn. Als aanvulling op bovenstaande informatie: Alle Chablis van Laroche (ook de grand crus) worden met schroefdop gebotteld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *