Eind juni werd ik uitgenodigd voor de lancering van Brut de Mer, een bijzondere mousserende wijn van Nederlandse bodem. Deze unieke bubbel zag voor het eerst het daglicht aan boord van het passagiersschip Onrust. En I Love Food & Wine was erbij.
Op zaterdag 28 juni rijden we vol verwachting richting Neeltje Jans. Hoewel het de hele week er al wisselvallig uitziet, zijn de weergoden ons toch gunstig gezind. Het verkeer zit wat tegen, maar uiteindelijk komen we gelukkig net op tijd aan in de haven waar onze boot in het zonnetje ligt te wachten. Opgelucht gaan we aan boord, en een plekje aan tafel snel geregeld. De afvaart naar de ligging van de flessen Brut de Mer in de Zeeuwse wateren kan beginnen.
Wat is Brut de Mer?
Brut de Mer is een mousserende wijn van eigen bodem. Het is een samenwerking tussen Neeltje Jans Mosselen, Wijndomein En Passant en Wijndomein St. Martinus. Ruim een jaar geleden werden de handen ineen geslagen. Het was de bedoeling om een bubbel te ontwikkelen die zou rijpen op de bodem van de Nederlandse wateren. Eigenaar André Vink van Wijndomein En Passant (Driewegen in Zeeland) zag dit fenomeen voor het eerst in levende lijve voor de kust bij de Spaanse grens, bij Biarritz, vertelt hij tijdens het welkomstwoord. Een nieuw Nederlands fenomeen werd geboren, want dat wilde hij ook!
Aan de slag met St. Martinus
Stan Beurskens van St. Martinus (Vijlen in Zuid-Limburg) werd om advies gevraagd. En vervolgens beginnen ze samen aan dit fascinerende project om wijn te laten rijpen in de zee. In Frankrijk deed men dit met een ‘gewone’ stille wijn. Maar de heren van St. Martinus en En Passant gingen aan de slag met mousserende wijn. Als uitgangspunt kiezen ze voor de hybride rassen Johanniter (St. Martinus) én de Souvignier Gris (En Passant).
Beide mannen hebben elk een eigen wijn af laten zakken in de Oosterschelde. Tijdens de lancering aan boord proeven we dus twee verschillende Brut de Mer wijnen. Eén gemaakt door St. Martinus van 100% Johanniter genaamd Martine’s Zeewieg en één gemaakt door En Passant van 100% Souvignier Gris genaamd Brut de Mer.
Beide wijnen worden gemaakt tot en met de tweede vergisting op de fles en vervolgens neergelaten op de bodem van de mosselbaai van Neeltje Jans om te rijpen (deze methode heeft Méthode traditionnelle), maar normaal gesproken liggen de wijnen echter stil in een kelder.
Inmiddels zijn, een paar dagen eerder dan het persevent, op 25 juni de laatste flessen van deze primeur-wijn uit de zee gehaald. Gelijktijdig zijn bijna 2000 flessen van de tweede editie in de Oosterschelde te water gelaten om dezelfde unieke rijping te ondergaan.
Druivenras Johanniter
Johanniter is een zogenaamde hybride druivenras. Oftewel een PIWI; dit is de afkorting van het Duitse woord ‘Pilzwiederstandsfähig’.
Deze PIWI-rassen zijn door de mens gekruist (in dit geval door Johannes Zimmermann van het Instituut voor Wijnbouw en Oenologie in Freiburg in Duitsland) om zo nieuwe druivenrassen te ontwikkelen die schimmelresistent zijn. Zimmermann kruiste Riesling mét Seyve-Villard 12-481 (Seyve-villard x Rülander x Gutedel). Dat heeft als gevolg dat dit hybride ras duidelijke kenmerken heeft die lijken op Riesling, alleen wat neutraler met minder zuur.
Druivenras Souvignier Gris
Souvignier Gris gebruikt door En Passant is eveneens een hybride druivenras. Deze is ontstaan uit een kruising tussen Cabernet Sauvignon en Bronner, ook ontwikkeld in Duitsland. De druif is resistent tegen ziekten, wat het gebruik van pesticiden minimaliseert en biologische wijnbouw bevordert. Wijnen van Souvignier Gris zijn fris en fruitig, met aroma’s van citrus en perzik. Ze zijn ideaal als aperitief en passen goed bij lichte gerechten zoals vis en salades. Deze druif wint steeds meer aan populariteit in diverse Europese wijnregio’s.
Unieke rijping in de zee
Maar waarom zou je wijn laten rijpen in de zee? Wat gebeurt er eigenlijk in de zee? Stan Beurskens legt het uit tijdens onze wijn-spijslunch op de boot. De wijnen hangen op 15 meter diepte in de mosselbaai van Neeltje Jans. Zo diep onder het water komt er geen licht en zuurstof bij de wijnen. De temperatuur is constant, er wordt van buiten druk op de fles uitgeoefend en de deiningen van de zee zorgen voor de verplaatsing van de gistcellen in de wijnfles waardoor deze een unieke smaak krijgt.
Terwijl de flessen minimaal een jaar in de zee hangen worden ze gevonden door zeepokken, kalkkokerwormen en zakpijpen die zich aan de flessen hechten en een unieke groei op de fles achterlaten. Geen rijpingsproces blijkt vergelijkbaar met die in de zee.
Door de rijping in de zee krijgt de wijn een uniek karakter
Prachtige naam en uitmonstering
Dankzij het enthousiasme en medewerking van Neeltje Jans Mosselen konden Stan en André hun droom ten uitvoer brengen. Want het idee van wijn rijpen in de zee is één, maar je moet de flessen ook weer terug kunnen vinden. In de baai van Neeltje Jans hangen de grote ijzeren korven met wijnflessen tussen de mosselen en de oesters. Hierdoor raakt de buitenzijde van de fles begroeid met zeepokken, mosselen en oesters. Dat zorgt voor een extra origineel effect als je zo’n fles koopt én openmaakt aan tafel.
Eerbetoon aan vriendin
Op het label van St. Martinus staat ‘Martine’s Zeewieg’. Dit label wordt niet op de fles geplakt, maar over de capsule, de zogenaamde ‘muselet’ (het ijzeren kapje met draadkorfje), dat op een fles mousserende wijn gezet wordt om de kurk vast te klemmen. Deze naam is een eerbetoon aan een dierbare vriendin van Stan Beurskens in haar strijd tegen kanker.Tijdens onze boottocht wordt de eerste fles met veel emotie aan haar uitgereikt en overhandigd.
Ook proeven?
De wijnen zijn verkrijgbaar via de online wijnwebshop van St. Martinus en de online wijnshop van En Passant. Prijs: € 75,-
Stan Beurskens: “Als ik ga duiken om onze flessen te controleren, voelt het alsof ik een verborgen schat ontdek, vol glinsterend goud.”
Wijndomein St. Martinus is een innovatief bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Ze bestaan al sinds 1986 en waren de eerste rode wijnmakers in Nederland. Sindsdien maakt het gepassioneerde team verschillende kwaliteitswijnen variërend van wit, rood, rosé en mousserend. Daarnaast zijn zij sinds 2007 ook een kennis- en adviescentrum voor de wijnbouw.
Wijndomein En Passant ligt in Driewegen aan de Weltevredendijk bij minicamping De toffe peer. Het gebied kenmerkt zich door een kleinschalig polder landschap en wordt ook wel het Toscane van Nederland genoemd. Door het kleinschalige polderlandschap ontstaat er een micro klimaat waardoor de temperatuur iets hoger is. De druiventeelt gedijd hier goed. Sinds 2010 wordt er op professionele wijze wijn gemaakt door wijnmaker André Vink. Op 1,5 hectare worden witte en blauwe druiven geteeld.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!