Wijnkoopgids 2018

De Beste 300 wijnen < 15 euro

Hoe kies ik een goede en lekkere wijn? Die vraag houdt menigeen regelmatig bezig. De keus is dan ook overweldigend, niet alleen in de winkel, maar ook op het internet. En wie moet je geloven, wie vertelt er een onafhankelijk verhaal. Uiteraard bij mij op I Love Food & Wine ;-). Regelmatig publiceer ik mijn wijnbeoordelingen, blind geproefd door mijn proefpanel van vinologen. Maar er zijn meer hulptroepen te vinden. Koop het boek ‘De Grote Hamersma’ van onze bekende wijnschrijver Harold (en Esmee Langereis) óf de Belgische tegenhanger Wijnkoop Gids 2018 van de Vlaamse wijnjournalist Frank van der Auwera. Over die Belgische hulpgids vertel ik graag iets meer.

In Nederland is de Grote Hamersma natuurlijk hét boek. Maar er zijn grote verschillen met de Belgische equivalent. Qua formaat is deze Wijnkoopgids uit België heel wat kleiner. En ook het aantal beschreven wijnen een heel stuk minder. In de gids van Hamersma staan 3471 wijnen, terwijl Frank Auwera er maar 300 beschrijft. Waarom zou je die Belgische gids dan ook willen hebben?

Vijf Geboden van Frank

Ook al bevat de gids wat minder wijnen, desalniettemin is de benadering héél serieus. In totaal  zijn ruim 3000 flessen geproefd, waarvan er dus 300 stuks (10%) + 30 cava’s zijn overgebleven,  goed genoeg om in deze gids te worden vermeld. Daar doet Frank, samen met z’n proefpanels, een halfjaar over.
Bij het proeven staan bij Frank van der Auwera altijd de volgende Vijf Geboden hoog in het vaandel:

1.De winkelprijs van de wijn heeft een maximale prijs van € 15,-

2.Elke wijnstreek, appellatie, jaargang en elk wijnland en wijntype wordt in zijn eigen context benaderd.

3.Elke fles wordt zelfs twee tot drie keer objectief geproefd/getest, door zowel professionals als ‘gewone’ consumenten.

4.Selectie van wijn is 100% reclamevrij.

5.Elke wijntekst wordt helemaal opnieuw beschreven, dus geen opgewarmde kost uit vorige uitgaven.

Welke wijn bij welk gerecht

In tegenstelling tot De Grote Hamersma vertelt Frank wél iets over de wijn-spijscombinaties van elke wijn. Ook al gaat hij ervan uit dat ideale marriage niet bestaat, gidst hij zijn lezers graag door het onmetelijke smakenlabyrint van foodpairing. Hij hanteert hierbij een aantal gastronomische pictogrammen: heel fijn en overzichtelijk. Daarnaast voorziet hij elke wijn van een pictogram met het bewaarpotentieel. Ook dat is zéér handig en praktisch.

Troetelwijnen of erelaureaten?

11 wijnen WijnKoop GidsFrank noemt de 330 wijnen die in zijn gids staan laureaten. Vervolgens krijgt ca. 25% een extra duwtje in de rug en wordt bestempeld met de titel ‘Erelaureaat’, ‘Troetelfles’ of ‘Oscar’. Het gaat daarbij om flessen die de proevers extra verrasten. Dus niet de ‘allerbeste’ wijnen die de andere laureaten in een figurantenrolletje duwen, zoals hij zelf formuleert. Maar wijnen die aan de weg timmeren, die opvallen ten opzichte van hun concurrenten. Sinds 5 jaar is daar ook de titel ‘bio-oscar’ bijgekomen. Dit zijn wijnen die vooral duurzaam en milieuvriendelijk gemaakt zijn, ook al zijn ze niet altijd gecertificeerd. Opvallend detail in deze laatste feesteditie 2018: steeds meer erelaureaten blijken ook bio-oscars te zijn! Een waar compliment voor al deze boeren die met zoveel extra passie hun wijn maken.

Heb je er iets aan?

Maar heb je nu ook iets aan deze Belgische wijnkoopgids in Nederland? Ik zeg volmondig ja! Want wanneer je gaat zoeken op internet, vind je heel veel van zijn ‘beste 300 wijnen’ terug. Een van mijn favoriete importeurs is Ad Bibendum uit België. Zij zijn gespecialiseerd in wijn afkomstig uit de Nieuwe Wereld. Maar liefst 11 wijnen van hun staan in deze gids, waarvan 5 beoordeeld als Troetelwijn. Deze uitverkoren wijnen worden door Ad Bibendum aangeboden in een zogenaamde wijnkoopgidspakket! Maar daarnaast staat er ook wijn beschreven van Albert Heijn of andere Nederlandse importeurs.

Ook op I Love Food & Wine staan een paar overeenkomstige labels, zoals de Grüner Veltliner van Birgit Eichinger en Honora vera van Ad Bibendum. En binnenkort komen er nog twee beoordelingen aan van Clos des Fous ‘Pour Ma Gueule’ en de Albariño van Garzon uit Uruguay.

Ook over de Sauvignon Blanc van Château Jaubertie is hij enthousiast. Wie met mij meegaat op culinaire wijnreis naar de Bergerac in het najaar, kan dan daar zelf ter plaatste de kwaliteit in levende lijve beoordelen.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover WijnKoop Gids 2018Titel: WijnKoop Gids 2018
Auteur: Frank van der Auwera
Uitgeverij:  Vrijdag
ISBN nummer: 978 94 6001 612 7
Prijs: 18,95

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste wijn- en kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.