De basis voor Wijn en Spijs

6 ‘Model’-wijnen met herkenbaar smaakprofiel

‘Doe mij maar een chardonnaytje!’ Maar weet je ook waarom je nou net die wijn lekker of goed vindt? Waar zitten nu eigenlijk de verschillen tussen de ene en de andere wijn. Als je dat eenmaal weet, dan ben je alweer een stapje verder. Daarom heb ik voor jullie een heerlijke proefbox (niet meer te koop) samengesteld met zes modelwijnen met steeds een verschillend smaakprofiel (te bestellen in mijn nieuwe webshop!). Dat is de basis, zo begint de ontdekkingstocht van iedere wijnproever.

Waarom vind je de ene rode wijn nu lekkerder dan de andere. Die vraag is misschien niet een, twee, drie te beantwoorden. Maar de allergrootste verschillen in wijn ontstaan door het verschil in intensiteit, aroma’s en mondgevoel.

Intensiteit en mondgevoel

Als je het hebt over intensiteit van een wijn, dan kun je dit ook omschrijven als hoe krachtig of zwaar komt deze wijn over. Een rode Bordeaux is bijvoorbeeld krachtiger dan een verfijnde Champagne. Wanneer je praat over mondgevoel, dan bedoel ik structuur en textuur van een wijn. Een zoete wijn zorgt voor een filmend en rond gevoel (denk aan mayonaise) in de mond, terwijl een Duitse riesling, een witte wijn is met veel zuur, die voelt strak aan in de mond.

Welke aroma’s?

Wil je de wijn goed kunnen analyseren of karakteriseren, dan heb je aan alleen intensiteit en mondgevoel niet genoeg. Het is ook belangrijk om wijnaroma’s (oftewel de smaak) te ontdekken. Hiervoor hebben we een hulpmiddel tot onze beschikking. Dat is het zogenaamde aromawiel. Deze tool helpt je de juiste aroma’s onderscheiden, te benoemen en te herkennen. 

 

Smaakprofiel ontdekken

Met deze drie elementen als uitgangspunt (intensiteit, mondgevoel en smaak), kun je vervolgens gaan mixen. Zo ontstaan er verschillende smaakprofielen waarop je wijn kunt indelen. Ook Gall & Gall doet dit op deze manier en delen hun totale assortiment op in 12 verschillende smaakprofielen. Ook kun je bij hen een online test doen, zodat je kunt ontdekken welk van de twaalf smaakprofielen jouw voorkeur heeft. Met andere woorden: als je eenmaal weet wat je lekker vindt (dus welk smaakprofiel bij jou past), dan kun je daarna makkelijker kiezen. Hierover heb ik eerder een verhaal gemaakt. Lees hier verder.

Wat is een modelwijn?
De proefbox van I Love Food & Wine is samengesteld uit 6 modelwijnen. Een modelwijn is voor mij een voorbeeldwijn van een bepaalde druif. En tegelijkertijd vertegenwoordigt die druif ook een bepaald smaakprofiel. Ik heb voor mijn proefdoos gekozen voor 3 witte en 3 rode wijnen waarin de verschillen duidelijk te proeven zijn en waarin de karakteristieken van klassieke rassen centraal staan. De drie witte druivenrassen zijn sauvignon blanc, pinot gris, chardonnay. De drie rode druivenrassen zijn: pinot noir, primitivo, cabernet sauvignon. Uiteraard is dit nog maar het begin. Er valt veel meer te ontdekken op dit vlak, maar je moet ergens beginnen.

Proefbox met modelwijn

Eveline Scheren van Biowijnclub
Eveline Scheren van Biowijnclub

Voor mijn proefbox met modelwijnen (niet meer te koop) ben ik gaan samenwerken met Eveline Scheren, importeur en eigenaar van wijnwebwinkel Biowijnclub.nl. Na een opleiding in Wine Management is zij zich als een van de eersten in Nederland gaan verdiepen in biologische wijn en waagde de stap om zich hierin volledig te specialiseren.

Wil je weten wat biologische wijn precies is? Dat wordt gedetailleerd uitgelegd door wijnexpert Tjitske Brouwer van Vinoblesse, ook zo’n pionier van het eerste uur op dit gebied. Lees hier haar verhaal.

Uit het assortiment van Biowijnclub en Vinoblesse heb ik deze 6 wijnen geselecteerd:

  1. Pré Baron Sauvignon Blanc €9,95 (Vinoblesse)
  2. Pinot Gris Domaine Eugène Meyer €14,95
  3. Le Manpôt Chardonnay €12,75

 

  1. Ma Signature Pinot Noir €7,95
  2. Tre Pini Trullo di Carnevale Primitivo €11,95
  3. Punctum Viento Aliseo Graciano/Cabernet Sauvignon uit Spanje €11,50

 

Prijs normaal gesproken € 69,05
nu betaal je € 67,50

 

Smaakomschrijving Proefbox biologische modelwijnen

Pré Baron Sauvignon blanc

Al jarenlang is dit mijn favoriete sauvignon uit de Loire met label Terra Vitis (duurzaam). Hij stuift uit het glas met aroma’s van kruisbessen en grapefruit. Mooie frisse zuren en kruidigheid. Smaakprofiel: licht witte wijn, strak met frisse zuren. Hét ultieme voorbeeld van een sauvignon blanc uit het Loire-gebied. Daar eet je iets bij met verse geitenkaas, zoals de kruidensalade met geitenkaas; een klassieke wijn-spijscombinatie.

Kruidensalade met geitenkaas
Kruidensalade met geitenkaas

Pinot Gris uit de Elzas

Deze Pinot Gris is afkomstig van een gerenommeerd Elzasser producent die biologisch-dynamisch werkt. Aromatisch, rijp en exotisch maar toch fris, zachte zuren, wat kruidigheid en een rond mondgevoel. Al deze elementen maakt deze wijn zeer geschikt om te combineren met Aziatische gerechten waarin kokosmelk is verwerkt. Smaakt zoals een Elzasser pinot gris moet zijn! Aanrader! Hemels bij Thaise curry met kip of uientaart met feta.

Uien-sjalottentaart van Mari Maris
Uien-sjalottentaart van Mari Maris

Le Manpôt Chardonnay uit Languedoc

Deze witte wijn smaakt zoals je van een betere chardonnay mag verwachten. Afkomstig uit de regio Languedoc, maar mag zich spiegelen aan een mooie Bourgogne. Verfijnd en elegant met een subtiele houttoets. Gele fruitaroma’s, rond mondgevoel, wat vanille en medium zuren. Schenk deze wijn bij blanquette de veau of varkenshaas met champignonsaus.

Varkenshaas met champignon roomsaus
Varkenshaas met champignon roomsaus

Ma signature Pinot Noir

Pinot noir is dé druif voor de rode wijn uit de Franse Bourgogne. Hoewel deze versie afkomstig is uit de Languedoc, bezit hij eveneens de herkenbare karaktereigenschappen van dit klassieke druivenras. Licht van kleur, rode fruit-aroma’s, kruidig en soepel. Gemaakt op het fruit en daardoor heel toegankelijk. Een sappig glas, zullen maar zeggen. Smaakt heerlijk bij de zalm met sticky tamarindesaus of een bietensalade met feta.

Zalm met tamarindesaus
Zalm met sticky tamarindesaus

Italiaanse Primitivo uit Puglia

De primitivo-druif staat voor gestoofd en rijp. Zachte tannines en een volle smaak van rijpe kers, pruimen en moerbei. Dik en sappig. Deze primitivo van wijnhuis Tre Pini is biologisch gemaakt en zeer de moeite waard. Aanbevelingswaardig bij kruidige stoofgerechten. Heerlijk bij Hollandse hachee of linzenstoofpot met miso.

Linzenstoofpot met miso uit het kookboek Vegan Comfort van Milou van der Will
Linzenstoofpot met miso

Spaanse blend met cabernet sauvignon

In deze Spaanse blend, gemaakt door het biologisch-dynamische wijnbedrijf Dominio de Punctum, is de wijndruif cabernet sauvignon dominant aanwezig. Dit wordt aangevuld met het onbekende Spaanse druivenras Graciano. Maar toch is het smaakprofiel van cabernet sauvignon hierin duidelijk herkenbaar. Je ruikt de bessen en voelt de enigzins drogende aspecten van de aanwezige tannines die zorgen voor kracht. Twaalf maanden houtlagering geeft de wijn complexiteit. Een heerlijk glas wijn dat past bij gerechten als Steak au poivre of een Boeuf Bourguignon.

Biefstuk met pepersaus - Steak au poivre
Biefstuk met pepersaus
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *