Ben je een dessertliefhebber, en houd je ook van dessertwijn, dan heb je vast weleens van de licht mousserende Moscato d’Asti gehoord. Maar er valt tegenwoordig veel meer mousserend te ontdekken uit deze Piemontese regio in Noord-Italië. Tijdens mijn fantastische persreis in oktober naar Asti ging er een wereld voor mij open. Want naast de bekende Moscato d’Asti en Asti Spumante bestaan er tegenwoordig veel meer varianten.
Maar eerst maar even wat uitleg over de regio zelf. Piemonte ligt dus in Noord-Italië. Je vliegt op Milaan of Turijn, en dat is het nog 2,5 uur met de bus rijden naar het dorpje Asti. Het woord Piemonte betekent ‘aan de voet van het gebergte’. En daar rijden we dus langzaam doorheen. Het gebied waar de moscato bianco wordt verbouwd bestaat uit 51 dorpen die verspreid liggen in de provincies Asti (behalve de naam van een dorp is dit ook een provincie!), Alessandria en Cuneo. Een prachtig wijngebied dat sinds 1992 tevens onderdeel is van het Unesco World erfgoed.
Wat is het verschil tussen Asti Spumante en Moscato d’Asti?
Voor veel mensen lijkt deze dessertwijn hetzelfde. Maar niets is minder waar. Ja, beiden worden voor 100% gemaakt van de moscato bianco druiven (oftewel muscat blanc à petit grains). De wijnen komen uit Piemonte en hebben de classcificatie DOCG. Toch is er groot verschil.
Moscato d’Asti met maximaal 5,5% alcohol
In feite is dit dé premium moscato-dessertwijn. Nadat de druiven zorgvuldig zijn geperst wordt het sap gefilterd en koel opgeslagen. De producenten gaan het sap pas vergisten als er voldoende vraag is naar de wijn, want zo blijven de mooie aroma’s het beste intact. De vergisting vindt plaats in zogenaamde autoclaven (afgesloten tank). Hierdoor kan, tijdens de vergisting, de koolzuur niet ontsnappen en krijgt de wijn een lichte mousse. Als de wijn de maximale hoeveelheid alcohol van 5,5 % heeft bereikt, stoppen ze de vergisting door koeling. Een deel van de suikers is dan nog niet vergist, en daardoor krijgt de wijn z’n zachte zoete smaak (ca. 140 gram suiker /liter). De fles wordt afgesloten met een kurk of schroefdop! Ze noemen dit een semi-sparkling wine. De smaak is licht zoet met fijne muskaataroma’s, een zachte mousse en aantrekkelijke zuren.
Food & Wine pairing: drink dit als aperitief of als dessertwijn bij fruitdesserts, zoals open taart met bramen, nectarinetaart, Italiaanse biscuittaart met roompudding, Pavlova, oliebollen, charlotte met bosvruchten, Eton mess en sinaasappelsalade met granaatappel.
Asti Spumante heeft altijd ‘champagnekurk’
Asti Spumante daarentegen wordt gemaakt volgens de methode Charmat, ook wel metodo Italiano of metodo Martinotti genoemd. Ze maken eerst een basiswijn, en pas daarna start de tweede fermentatie in een afgesloten tank. Hierdoor ontstaat een hoger alcoholpercentage (ca. 11 %), Mede daardoor is ook het suikergehalte wat lager en smaakt hij iets minder zoet (ca. 90 – 100 gram suiker / liter). Maar bovenal is de bubbel meer aanwezig en iets ruwer.
De druk in de fles is hoger, vandaar dat alleen een kurk of schroefdop hier onvoldoende is. Asti Spumante wordt gebotteld met een zogenaamde ‘champagnekurk’, dus met een ijzeren muselet die voorkomt dat de kurk uit de fles vliegt. De prijs is lager dan van een Moscato d’Asti.
Food & Wine pairing. Behalve als aperitief is deze mousserende wijn natuurlijk ook geschikt om drinken in combinatie de fruitige desserts genoemd bij Moscato d’Asti. Maar omdat deze versie iets minder zoet is, kun je hem ook uitstekend combineren met iets hartigs als ham en kaas (bijvoorbeeld gorgonzola).
Moscato Secco, ideale begeleider van Aziatisch eten
Maar er is nog meer… Sinds 2017 is het ook mogelijk om te spelen met de graad van zoetheid binnen de Asti Spumante-variant. Het Conzortio Research Lab in Isola d’Asti heeft hierbij een belangrijke voortrekkersrol gespeeld. De wijnmaker kan/mag nu kiezen uit brut nature, extra brut, brut, extra dry, sec, demi-sec en doux. Er wordt géén suiker toegevoegd, maar tijdens het fermentatie-proces wordt het percentage ‘natuurlijk suiker’ uit de druiven zelf in de gaten gehouden, en afhankelijk daarvan wordt de fermentatie gestopt.
Tijdens onze persreis kregen we meerdere malen de Moscato Secco (=extra dry) te proeven. Deze variant is niet strak droog, maar heeft ongeveer dezelfde zoetheid als een extra dry champagne. Dat betekent ca. 12 tot 17 gram suiker per liter. Dat maakt deze Moscato-variant extra interessant, want hij smaakt fruitig met een duidelijk muscaatkarakter, maar is tegelijkertijd droog.
Food & Wine pairing: zeer geschikt als aperitief, maar ook heel goed te combineren met Aziatische gerechten of het Italiaanse voorgerecht vitello tonnato. Een aanrader! Helaas op dit moment nog niet in Nederland te koop.
Moscato ‘à la Champagne’
Ook wordt er in Piemonte een mousserende moscato-wijn gemaakt volgens de methode traditionelle (metodo classico), dus met een tweede gisting op fles, net als in champagne. In Asti maken ze deze variant met de moscato bianco druiven. Op dit moment zijn er nog maar 6 winery’s die dit doen. In totaal worden er zo’n 500.000 flessen gemaakt, want het is een intensief en moeilijk proces.
Wij proefden de Cuvage Millesimato 2014 tijdens ons bezoek. Hij heeft een mooie mousse, is redelijk zoet (120 gram suiker/ liter) en bevat maar 7% alcohol. Behalve fruittonen proef je hier ook iets nootachtigs. Heel interessant!
Food & Wine pairing: zeer geschikt als aperitief, eveneens, net als Moscato Secco, heel goed in combinatie met Aziatisch eten.
Vinites importeert Cuvage.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!