Zes korte tips

Zo wordt wijn kiezen een peulenschil

Herken je dit? Je staat in vertwijfeling voor dat duizelingwekkende wijnschap van de supermarkt en denkt ‘welke wijn moet ik in godsnaam kiezen’? Hoe vind ik mijn weg in dat overgrote aanbod. Ik ga je helpen met zes korte tips die je op weg helpen, zodanig dat je in ieder geval nooit fout zit.

1.VOLGORDE

Tijdens een etentje is de volgorde van wijn heel belangrijk. Zeker als je wilt genieten van de wijn die je gaat schenken is een goede opbouw van belang. Dat betekent kort samengevat: begin met wit, dan komt de rode wijn. Schenk eerst jonge wijnen met veel fruit en weinig diepgang, daarna komen pas de complexe oude jaargangen aan bod.

2.GELIJKWAARDIGHEID

Een simpel uitgangspunt en gemakkelijk te onthouden: zorg voor een gelijkwaardigheid in kwaliteit. Met andere woorden: eenvoudige wijn past bij een eenvoudig gerecht, heb je een exclusief en bijzonder gerecht, kies dan voor een duurdere (meestal complexere) wijn.

3.VERTROUW OP DE STREEK

In het algemeen kun je vaak zeggen: streekgerechten passen bij streekwijnen. Dus Coq au Vin past bij Beaujolais, Elzasser zuurkool past bij riesling, verse geitenkaas past bij sauvignon blanc (Loire). Bekijk nog even mijn lijst van klassieke combinaties.

4. LET OP KLEUR

Wat kort door de bocht. Maar in het algemeen kun je zeggen: witte wijn past bij vis en gevogelte, rood bij vlees en wild.

5. HARMONIE

In het zoeken naar de juiste wijn-spijscombinaties gaat het meestal om het vinden van evenwicht en harmonie. Je vindt harmonie als wijn en gerecht sterk op elkaar lijken in zwaarte, gevoel en in smaakaroma’s. Wat houdt dat in? Een paar voorbeelden:

– mals kalfsvlees in romige saus, past bij ronde chardonnay

– frisse salade met geitenkaas, past bij expressieve sauvignon blanc

-krachtige reebiefstuk past bij een krachtige Shiraz

6. BIJ TWIJFEL

Twijfel je over je keus van wijn? Neem dan het zekere voor het onzekere. Er zijn een aantal witte wijnen die zich als een kameleon aanpassen aan het smaakprofiel van het gerecht. Met bijvoorbeeld champagne, chardonnay (zonder houtrijping), pinot blanc, pinot gris of een droge rosé zit je altijd goed. Met kop en schouders steekt de Oostenrijkse Gruner Veltliner daarbovenuit. Een witte wijn die zowel rond als strak tegelijk is. Sublieme keus en nog verrassend ook!

Meer weten over Wijn & Spijs combinaties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

2 reacties op “Zo wordt wijn kiezen een peulenschil”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *