Pinot Gris
Wit waar je warm van wordt

Eerlijk is eerlijk: ik hou niet heel erg van herfst en winter. Geef mij maar licht, warmte en veel buiten zijn. Dat laatste kan natuurlijk ook als het kouder is, zeker met een zonnetje erbij. En die dagen zitten er volop tussen deze herfst. Van de week was er weer zo’n indian-summer-moment. Dan grijp ik mijn kans, trek een dikke trui aan, maak een vuurtje in de tuin en drink een witte wijn waar ik warm van word. Pinot Gris d’Alsace is er zo eentje. Ik ga voor de droge versie met z’n fruitige, kruidige, florale aroma’s en z’n zachte, ronde structuur. Eten en drinken tegelijk. En als het te koud wordt buiten, dan mag de fles mee naar de keuken.

Als je aan de slag gaat met paddenstoelen, pompoen, pepers, peer en wat er nog meer bij de herfst past, dan is Pinot Gris d’Alsace helemaal je vriend. Mijn favoriete herfst-pinot-griesjes hebben veel smaak, een soepele structuur en precies genoeg frissigheid om lafheid te voorkomen. Natuurlijk is hij zuiver en in balans. Die Pinot Gris past bij oosterse pompoensoep (google op Joël Broekaert, NRC Oosterse pompoensoep), Aziatische zalm uit de oven met een boemboe van ui, gember en sojasaus (Jamie in 30 minuten, bladzijde 188), bij witlofsalade met gebakken peer en kruimels blauwe kaas en zuurkool zonder worst. Schenk je hem koud, dan smaakt hij frisser, fruitiger en strakker. Op zo’n 12 à 14°C komt hij molliger, voller en exotischer over.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *