Zomers rood

7,8 pnt : fruitige Mencia uit Bierzo

Bij zomerse temperaturen grijpen we al snel naar een glas rosé. Heerlijk natuurlijk, maar… wat dacht je van een lekker gekoelde rode wijn ter variatie? Bijvoorbeeld de zomerse ‘El Pajaro Rojo’ uit het Spaanse Bierzo, gemaakt van 100% mencia. Vrolijk etiket, vrolijke naam (El Pajaro Rojo betekent ‘de rode vogel’). En de wijn? Die stemde het proefpanel ook best vrolijk.

Het vrij kleine wijngebied Bierzo ligt in het noordwesten van Spanje, nog net in de regio Castilla y Leon, vlakbij de grens met Galicië. Het klimaat hier is een soort overgang tussen deze beide regio’s, met zowel vochtigheid uit het Atlantische klimaat van Galicië als warme droogte uit het continentale klimaat van Castilla. Dé blauwe druif van deze streek is de inheemse mencia, die hier vrij robuuste wijnen kan geven. Maar niet bij Losada Vinos de Finca: bij dit wijnhuis ligt de focus namelijk juist op elegantie en balans.

Hoe ze dat voor elkaar krijgen? Losada Vinos de Finca werkt met mencia-druiven van oude stokken, aangeplant op diverse percelen, allemaal met kleibodems. De druiven voor hun entrylevel wijn ‘El Pajaro Rojo’ zijn afkomstig van de jongste stokken, nog steeds zo’n 30 tot 40 jaar oud. Deze druiven worden handmatig geoogst en gisten op RVS met druifeigen gisten. Na de persing vindt de malolactische omzetting plaats in vaten van Frans eikenhout, waarna een rijping van 4 maanden volgt. Het resultaat?

Fruitig rood met bite

In het glas is de wijn intens donkerrood van kleur met een zweem paars. Hij ruikt aangenaam fruitig, met o.a. frambozen, kersen en blauwe bessen. In de mond komt datzelfde fruit terug, met daarnaast ook granaatappel, braam en kaneel. De wijn heeft prettig verfrissende zuren, maar ook een tikje romigheid. Zijn vriendelijke tannines en kruidige afdronk geven hem een aangename bite en structuur. Mild gekoeld drinkt deze sappige rode wijn gevaarlijk lekker weg…

Wat eten bij El Pájaro Rojo?

Geschonken op een graad of 14 is dit een heerlijk zomers glas rood om los te drinken. Hij misstaat echter ook zeker niet op een zwoele zomeravond bij een smakelijk stukje vlees van de barbecue, zoals een entrecôte of lamskoteletjes met kappertjesdressing of met dragon en sjalotjes. Met zijn prettige zuren vormt deze Mencia ook een fijn tegenwicht bij het vettige van de venkelworst met basilicumpuree en tomatensalade of een home-made flammkuchen met prei en spekjes. Liever vegetarisch? Probeer deze wijn dan eens bij Turkse aubergine-moussaka of met pasta gevulde auberginerolletjes.

Lamskotelet met kappertjesdressing
Lamskotelet met kappertjesdressing

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

 

Op 16 juli 2019 blind geproefd en beoordeeld door I Love Food & Wine-proefpanel.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *