Wine & Dine
Welke wijn past bij groenten? (2)

Groente zit in de lift! Maar welke wijn past erbij? Een paar weken geleden heb je kunnen lezen welke wijn goed combineert met ui, tomaat , bloemkool, sperziebonen en wortel. Het is een overzicht van wijn in combinatie met de meest gegeten groenten van Nederland. Vandaag deel 2: ontdek de wijn bij broccoli, komkommer, ijsbergsla, witlof en kropsla.

In het algemeen kun je zeggen dat de meeste groentegerechten vragen om niet al te zware wijnen. Vaak gaat witte wijn net wat beter dan rood. Qua witte wijnen moet je dan denken aan Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland (past goed bij gerechten met groene kruiden), Pinot Blanc, Pinot Grigio, Dhardonnay zonder houtlagering of Grüner Veltliner. Wil je toch liever rood, kies dan voor Beaujolais, of Merlot. Ook een droge rosé is vaak is uitstekende keus.

Bereidingswijze heeft invloed!

Maar eigenlijk is niet eens de groente zelf het allerbelangrijkst. De bereidingswijze (bijvoorbeeld stoven of grillen) en andere hoofdingrediënten als room, kaas, paddenstoelen of eieren bepalen misschien zelfs nog meer de uiteindelijke wijnkeus.

Of als er zogenaamde ‘gamechangers’ worden toegevoegd. Dit zijn ingrediënten die een gerecht totaal kunnen veranderen. Voorbeelden zijn: chilipeper, knoflook, alle groene kruiden, ingelegde citroen, artisjok, specerijen.

Meest gegeten groenten & wijn

Het advies van het Voedingscentrum luidt: eet minimaal 250 gram groente per dag, want groente levert veel voordelen voor de gezondheid en zorgt voor een lager risico op chronische ziekten. Eet bij voorkeur seizoensgroenten. Hun top 10 van de meest gegeten groente ziet er zo uit:

  1. ui
  2. tomaat
  3. bloemkool
  4. sperziebonen
  5. worteltjes
  6. broccoli
  7. komkommer
  8. ijsbergsla
  9. witlof
  10. groene sla

We gaan nu kijken welke wijn het beste combineert met deze meest gegeten groenten van Nederland.

In deel 1 vind je de eerste vijf wijn&spijscombinaties met ui, tomaat, bloemkool, sperziebonen en worteltjes. Nu naar broccoli, komkommer, groene slasoorten en witlof.

Broccoli: schenk fris wit

Welke bereidingswijze je ook kiest – koken, bakken, stomen of pureren-, bij broccoli past het best een frisse witte wijn. Denk aan Sauvignon Blanc, Verdejo, Pinot Blanc, Gaillac, Vermentino, Pinot Grigio.

Goede Wijn&Spijs recepten met broccoli in de hoofdrol: Broccolitaart met Mozzarella, of Quiche met broccoli en Parmaham.

Quiche met broccoli en Parmaham
Quiche met broccoli en Parmaham

Komkommer is goede maatjes met fris & licht

Komkommer smaakt fris, licht en sappig. Eet je hem rauw, gekookt, gestoomd of gepureerd, dan schenk een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Verdejo, Pinot Blanc, Gaillac, Vermentino, Pinot Grigio. Maar ga je bakken of stoven (dan komt er iets romigs bij!), kies dan voor een vollere witte wijn met een wat ronder mondgevoel, zoals Chardonnay (zonder houtlagering), Pinot Blanc of Silvaner.

Goede Wijn&Spijs recepten met komkommer in de hoofdrol: komkommer met geitenkaas.

Komkommer met geitenkaas
Komkommer met geitenkaas als borrelhapje

IJsbergsla en kropsla

IJsbergsla, kropsla, veldsla, romeinse sla; in feite alle groene slasoorten kun je op één hoop gooien. Hiervoor geldt hetzelfde als voor komkommer en broccoli: combineer met frisse witte wijn. Andere sterk smakende ingrediënten die je eventueel  toevoegt aan een salade beïnvloeden de combinatie. Voeg je bijvoorbeeld iets Aziatisch toe, zoals koriander, munt of chilipeper, dan kun je beter kiezen voor een halfdroge Riesling.  Gaat er vers fruit in de salade, zoals perzik, peer of vijgen, dan past een sappige rosé of Chenin blanc beter.

Goede Wijn&Spijs recepten met sla in de hoofdrol: Kropsla met ham en perzik, of romige slasoep.

Kropsla met ham en verse perzik
Sla met perzik, ham en kaas

Witlof vraagt om wijn met bite

Gegrilde radicchio met hazelnoten
Gegrilde radicchio met hazelnoten

Bittere slasoorten als witlof, waterkers, rucola of radicchio vragen om witte of rode wijn met bite. Denk aan witte Italiaanse wijnen, zoals Vermentino, Verdicchio, Arneis. Of Nebbiolo, Dolcetto of Sangiovese.
Ga je witlof stoven of bakken, kies dan voor rode wijn.

Goede Wijn&Spijs recepten met een bittere slasoort in de hoofdrol: Radicchio met hazelnoot.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *