Frisse witte wijn

Verrassende Welschriesling

Het verbaast me telkens weer, dat er tal van wijnen of druivenrassen zijn die door ‘specialisten’ in boeken afgeschreven worden als nietszeggend of inferieur, maar die in werkelijkheid zo ongelooflijk lekker kunnen zijn, en heel erg mooi gemaakt. Zo’n druif is ook de Welschriesling!

Welschriesling is vooral bekend uit Oostenrijk, maar je komt hem ook tegen onder tal van synoniemen in heel het zuidoosten van Europa. In Hongarije noemen ze hem Olaszrizling, in Kroatië Graševina. Andere synoniemen zijn Laški Rizling en Riesling Italico.

Ongecompliceerd

Toegegeven, het is geen Riesling. Daar heeft de druif ook geen verwantschap mee. Maar niet iedere kunstschilder is een Rembrandt, toch? Desondanks genieten we van mindere meesterwerken, zowel in de schilderkunst als in het wijnassortiment. Een Welschriesling drink je meestal jong, lekker op het terras, of na een stevige wandeling, uitrustend bij de wijnboer, uitkijkend over de glooiende wijngaarden. Van Welschriesling geniet je vanwege zijn ongecompliceerde frisheid, zijn vrolijkheid en zijn prettige prijs. Het is de wijn die je op een terras in Oostenrijk regelmatig krijgt voorgezet, bijvoorbeeld bij de bekende Brettljause; de plateau’s met brood, worst, kaas en groenten.

WelschrieslingWat kun je erbij eten?

Vanwege mijn rubriek in het Oostenrijk Magazine ontving ik recent als extraatje weer eens zo’n fles goede Welschriesling, en bovendien een hele stevige ook. De Selection 2013 van Weingut Keringer in Burgenland staat als een huis. Volle en tropische aroma’s, duidelijk wat ouder, met een stevig, vettig mondgevoel en frisse zuren, goede afdronk. Geen wijn die je gedachteloos wegslobbert. Je kunt het beste iets eten bij deze al wat oudere Welschriesling, bijvoorbeeld een gegrild kippetje uit de oven, wat gerijpte (Oostenrijkse) kazen of een linzensalade met ei.

De wijnen van Weingut Keringer zijn verkrijgbaar bij De Kelder van de Coningh.

 

Benieuwd naar meer informatie over wijn & spijs? Geef je hier op.