Elegant wit

‘Sine Nomine’ uit de Provence

De aanblik van Domaine de Lauzières is een haast perfect plaatje dat zo in een reisgids kan staan: glooiende wijngaarden en olijfgaarden tegen een prachtig contrasterende achtergrond van witte kalkstenen heuvels. Misschien niet zo verwonderlijk dus, dat eigenaar Christophe Pillon en zijn team in zo’n perfecte omgeving ook streven naar perfectie in hun wijnen.

De 31 hectare aan wijngaarden (en 25 hectare aan olijfgaarden) van Domaine de Lauzières vind je in het zuidoosten van de Zuid-Franse wijnstreek Les Baux de Provence. Christophes vader Gérard kocht dit wijndomein samen met Jean-Daniel Schlaepfer in 1992. De beide heren gingen rigoureus aan de slag: ze herbeplantten verwaarloosde wijngaarden (de helft van de totale aanplant), investeerden flink in de wijnkelder en gingen volledig biodynamisch werken. Sinds 2012 staat Christophe aan het roer van dit domein dat inmiddels biologisch gecertificeerd is.

Wijn ‘zonder naam’

De witte wijn ‘Sine Nomine’ wordt gemaakt van de typisch Zuid-Franse druivenrassen Grenache blanc en Clairette, afkomstig van de relatief jonge wijngaarden die Christophes vader aanplantte. De druiven voor deze wijn worden met de hand geoogst. Dit gebeurt  ’s nachts om de druiven zo fris mogelijk te kunnen verwerken. Na een strenge selectie volgt een koele vergisting met natuurlijke gisten in betonnen eivormige vaten. De naam van deze wijn, ‘Sine Nomine’, is Latijn voor ‘zonder naam’. Dit betekent zeker niet dat deze wijn geen naam mag hebben; dat merk je direct zodra je deze wijn inschenkt.

Goede balans

De wijn is bleekgeel van kleur. We ruiken natte steen, peer en perzik, tijm en een vleugje venkel. In de mond heeft de wijn een prettige, zachte aanzet, gevolgd door mooie zuren. In de zachte smaak weer tijm, peer en ook iets van rijpe gele appel. De wijn is rond en verfrissend tegelijk, goed in balans met een aangename, lange afdronk. Een verfijnde witte wijn om niet te koud te serveren.

Wat eten we hierbij?

Met zijn zachte aroma’s is deze elegante wijn heel prettig tafelgezelschap bij de heilbot en papilotte: de wijn overheerst de zachte smaken van de vis en groenten niet en de toon van venkel in de wijn proef je terug in de venkel in het gerecht. Meer zin in vlees? Ook de waterzooi van kip en groenten is een smakelijke optie. Op de vegetarische toer: de frittata met ui en tijm sluit prettig aan bij het kruidige tijm-aroma van de wijn.

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET RECEPT!

Deze tekst is geschreven door Monique van Kruining!

 

Meer heerlijke gerechten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.