WineLife & Toscaans rood

8,7 pnt: Rosso Toscana van Buondonno

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Rode wijn uit Toscane: Chianti, Brunello di Montalcino,  Vino Nobile de Montepulciano of de beroemde Supertuscans. Deze wijnen ken je misschien al uit dit gebied. Maar er valt veel meer te ontdekken. In WineLife, magazine voor wijnliefhebbers, proeft mijn collega wijnschrijfster Magda van der Rijst in haar rubriek ‘Rijst&’ wijnen binnen een bepaald thema. In WineLife 89 is dat dus rode wijn uit Toscane. Ik kijk met haar mee en kies er eentje uit haar best beoordeelden-lijst om op I Love Food & Wine in het zonnetje te zetten. Mijn keus valt op Rosso Toscana van Vinoblesse; al jarenlang ook mijn favoriet! Waarom? Lees verder…

Toscane heeft alles wat we van Italië willen. Cultuur, natuur, kunst, een geweldige keuken en idem dito wijnen. Je kunt er voor alles terecht: een focaccia als streetfood, urenlang lunchen met eindeloos veel gangen of een snel bordje pasta. Voor al die momenten hebben Italianen een andere wijn paraat maar deze, de Rosso Toscana van Casavecchia alla Piazza Buondonno, misstaat nergens. Het is een alleskunner, een IGP Toscana Rossa.

Wat is IGP?

IGP staat voor Indicazione Geografica Protetta en geeft aan dat de wijn afkomstig is uit een gebied met een beschermde herkomstaanduiding. In theorie is de kwaliteit van een IGP lager dan van een DOC, maar er zitten juweeltjes tussen. Zoals deze dus. Gemaakt van vooral sangiovese met een beetje canaiolo, merlot en syrah en gerijpt in oudere houten vaten en cuves van beton.

 

Eeuwenoude azienda

De azienda agricola (boerderij) ‘Casavecchia alla Piazza’ van Gabriele Buondonno ligt in Castellina, middenin de bekende Italiaanse wijnstreek Chianti Classico. De wijngaarden rondom Castellina behoren al sinds 1716 tot het herkomstgebied Chianti (Classico), dat sindsdien in de loop der eeuwen flink is uitgebreid. Maar de historie van deze bijzondere boerderij gaat zelfs nog verder terug: naar verluid wordt deze op een kaart uit 1549 aangemerkt als het huis van Lionardo Buonarroti, een neef van Michelangelo himself.

 

Chianti route door Toscane is oogverblindend
Chianti route door Toscane is oogverblindend

Kleine percelen

Op deze historische plek verbouwen Gabriele Buondonno en Valeria Sodano sinds 1988 met veel zorg druiven en olijven. Van de 19 ha grond die ze hier hebben, beslaan de wijngaarden 7 ha verdeeld over kleine percelen. De bodem bestaat hier uit klei met kalk en wat leisteen. Hierop verbouwen ze de typisch Toscaanse druivenrassen sangiovese, canaiolo en colorino, aangevuld met kleine percelen syrah en merlot.

 

Biologisch gemaakt

Omdat Gabriele en Valeria de natuurlijke balans van hun domein zo min mogelijk willen verstoren, werken ze al vanaf het begin biologisch. De druiven worden met de hand geoogst en in kleine kratjes vervoerd om ze niet te beschadigen. De opbrengsten liggen hier tussen de 35 en 40 hl/ha. De Buondonno Rosso Toscana wordt gemaakt van sangiovese, in 2015 aangevuld met een klein deel canaiolo. De wijn krijgt 8 maanden rijping op gebruikte barriques. Alleen het hoogstnoodzakelijke aan zwavel wordt kort voor botteling toegevoegd.

 

 

Hoe smaakt Rosso Toscana van Buondonno?

Rosso ToscanaHij komt soepel en fris over, met morellen en andere kersen, tijm en majoraan. Die mix van fruit en kruidigheid en de middelzware, soepele stijl zijn ideaal voor een wijn om altijd in huis te hebben. Voor dat ene glas zonder iets erbij, voor aan tafel en nu een aanrader voor bij de barbecue.

 

 

Wat eten bij Rosso Toscana?

Met zijn fijne zuren en zachte structuur is deze wijn een ideale begeleider van pasta’s met tomatensaus, zoals deze pasta met aubergine-tomatensaus of pasta puttanesca. Garneer je je pasta met een toef peperige rucola, dan leg je meteen een bruggetje naar het pepertje in de wijn. Bijvoorbeeld met pasta met tomatensaus, spekjes en wodka en pasta met geroosterde tomaatjes. Of deze wat stevigere pastagerechten combineren ook uitstekend: pasta met lamsragu, pasta met ragu van eend of rigatoni met broccoli en worst.

 

Pasta met aubergine-tomatensaus
Pasta met aubergine-tomatensaus

 

Even geen zin in pasta? Koel de wijn dan wat extra en serveer hem bij:

Zwaardvis, oftewel Pesce Spada, uit de oven
Zwaardvis uit de oven

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET RECEPT!

 

Benieuwd naar alle winnaars en hun proefportretten? Check de beschrijvingen via winelife.nl/WL89. In dit Italië – issue ook reisverhalen, interviews met Italiaanse wijnmakers en nog veel meer.

 

 

Wil je deze wijn ook proeven?
Rosso Toscana van Casavecchia alla Piazza Buondonno 2022 is te koop bij Vinoblesse.
Prijs: € 14,95

 

Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄

Download 'm nu!

Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.

Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.

Bestel 'm direct!

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Interesse gewekt?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *