Sappig kruidig rood

Rhône Rasteau Chapoutier

Elke vrijdag in december eet  I Love Food & Wine wild! Vandaag een klassieke cassoulet. En wij drinken er een Rasteau bij. Lekker! Maar ‘Rasteau’, wat is dat ook alweer?

Allereerst is Rasteau een pittoresk dorpje gelegen op een heuvel in het zuidelijke deel van het Franse wijngebied Côtes du Rhône. Binnen dit wijngebied heeft Rasteau sinds 2010 zijn eigen ‘appellation‘ voor droge rode wijnen met als voornaamste druif de grenache noir. Voor die tijd was die titel slechts voorbehouden aan zoete wijnen van dezelfde druif.  Wijnmaker Michel Chapoutier maakt deze rode wijn. Hij is pionier op het gebied van de biodynamische wijnbouw en één van Frankrijk’s meest gerespecteerde wijnmakers. Bijzonder is ook dat de etiketten van alle flessen zijn voorzien van braillepuntjes voor visueel gehandicapten.

Kruidig met fruit

De wijn is donkerpaars met in de neus en de mond rijp donker fruit. Hij is kruidig, krachtig, maar is niet al te zwaar en heeft mooie zuren. Sappig.

Waarom bij de ‘Cassoulet met confit de canard’?

Deze wijn past door zijn ronde, rijpe karakter goed bij de smeuïge bonen. De zuren geven voldoende tegenwicht bij het zoute van de gebakken Parmaham en de Confit. Dat is nodig, want een cassoulet is toch best aan de zware kant.

Wat is daar nog meer lekker bij?

Allerhande stoofgerechten, rood vlees, harde kazen.