Sappig rood uit de Douro

Quinta do Crasto

Wijn van port-druiven

Het familiebedrijf Quinta do Crasto is schitterend gelegen op de steile hellingen langs de Dourorivier op zo’n 15 minuten afstand van Pinhão. Broers Thomas en Miguel staan inmiddels aan het roer. De druiven voor hun wijnen komen allemaal uit eigen wijngaarden. Naast prachtige ports maakt Quita do Crasto ook een aantal mooie rode en witte wijnen. Voor deze rode wijn zijn druivensoorten geplukt die traditioneel gebruikt worden voor de productie van port: tinta roriz, tinta barroca en touriga francesca. De druivenstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 15 jaar, wat mede voor de concentratie zorgt.

Vol en sappig

In de neus vooral fruit, met name rijpe bramen, licht jammy. In de mond overheerst het fruit: rijpe bessen, bramen. De wijn is licht kruidig en heeft rijpe tannines en een klein bittertje. Het hoge alcoholgehalte geeft de wijn ook een zoete impressie.

Waarom bij de ‘Gortotto met prei en boerenkool’?

Het gerecht smaakt  vrij zoetig door de prei, daarnaast licht nootachtig door de parelgort. De tijm proeft licht aromatisch. En het gerecht heeft al met al een behoorlijke bite. Dat zijn allemaal elementen die ook in de wijn terugkomen. Het bittertje sluit mooi aan bij de boerenkool.

Wat smaakt daar ook lekker bij?

Probeer hem ook eens bij een lamsstoofpotje, charcuterie, varkenslapjes of gestoofde groentegerechten. Aubergines.