Vol aromatisch rood

Portugese topper uit Alentejo

Het wijngebied Alentejo ligt oostelijk van Lissabon; een uitgestrekt golvend landschap met kurkeiken, olijfbomen en graanvelden. Af en toe worden de prachtige vergezichten onderbroken door wat hoger gelegen historische steden als Evora en Estremoz. En ja: hier en daar een heuvel vol goed onderhouden wijngaarden.

Wist je dat hier tegenwoordig prachtige wijnen vandaan komen? In de afgelopen decennia hebben bevlogen wijnmakers het imago van de streek enorm opgevijzeld. Je kunt hier spreken van een wijngebied dat een metamorfose heeft ondergaan; van een oud en ingeslapen Portugees binnenland naar een hip en swingende wijnregio. Dus houd de Alentejo wijnen in de gaten!

Miguel Louro: rijzende ster

Een van de absolute voortrekkers is de voormalige tandarts Miguel Louro, die van zijn passie zijn werk maakte en nu op zijn wijngoed Quinta do Mouro, nabij Estremoz, exceptionele wijnen maakt. Hij werkt op de traditionele manier  met minimale bestrijdingsmiddelen. In Nederland moet zijn ster nog rijzen, maar in Alentejo hoort hij tot de top.

Vinha do Mouro: zonder hout

Op Quinta do Mouro maken ze 7 rode en 1 witte wijn. Deze Vinha do Mouro is de enige wijn die niet oudert op houten vaten, maar op rvs is gevinifieerd. Het fruit springt je glas uit! Meer waar voor je geld kun je bijna niet krijgen. Donkerrood, bijna ondoorzichtig is hij en hij geurt naar zwarte bessen, rijpe kersen, bramen en bosgrond. De smaak is vol, sappig  en krachtig, maar ook strak en je proeft laurier.  Vinha do Mouro is een complete wijn met een lange afdronk. Een mix van inheemse rassen met een kleine concessie aan cabernet-sauvignon.

Wat smaakt hier lekker bij?

Een Portugese lamsstoofschotel doet het hier goed bij, zoals de traditionele  borrego estufado. Maar ook de Runderstoofschotel met salie is een ideale partner. De kruidigheid in de wijn wordt versterkt.

De tekst is geschreven door Els Groot

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.