Biologische krachtpatser

Spannende Merlot

Van je passie je beroep maken… Velen willen het, slechts weinigen doen het. Sylvain Jougla, eigenaar en wijnmaker van Domaine Le Petit Clou des Vents is één van de gelukkigen die hierin geslaagd is.

Sinds 2011 verbouwt Sylvain Jougla zijn eigen druiven op 2,5 ha wijngaard net buiten de Côtes de Duras, een wijngebied in het zuidwesten van Frankrijk, in de buurt van Bordeaux.

Zo puur natuur mogelijk

Sylvain heeft ruim 10 jaar aan scholing in de biodynamische wijnbouw op zak en dat zie je terug in de manier waarop hij zijn druiven en wijnen behandelt. In zijn wijngaard laat hij, zoals hij zelf stelt, de bodem en de hemel spreken. Dankzij die werkwijze is zijn wijngaard sinds 2014 biologisch gecertificeerd. En niet alleen in de wijngaard werkt hij zo natuurlijk mogelijk: ook tijdens het wijnmaken grijpt hij zo min mogelijk in. Om deze rode wijn te maken voegt hij dan ook geen gisten toe: de wijn vergist met alleen de druifeigen gisten, dus de gisten die al op de schillen van de druiven zaten. Verder wordt de wijn niet gefilterd of geklaard en wordt alleen het minimaal nodige aan sulfiet toegevoegd. Zo puur natuur mogelijk dus.

Eetwijn

In de geur van deze wijn vooral kruiden en bramen. In de mond voelt de wijn dik en vrij stroef aan, met stevige tannines en flinke zuren. Naast fruitigheid en kruidigheid is er ook iets aards in te proeven en in de afdronk een klein ‘zoetje’. Een krachtige wijn met bite, echt een wijn om lekker bij te eten!

Wat eten we hierbij?

Bij deze stevige wijn mag een stevige herfst- of winterschotel op tafel komen, zoals bijvoorbeeld de jachtschotel. Een lekkere runderstoofpot, kruidige hachee of een goed stuk rood vlees (rundvlees uit de oven) smaken er ook bijzonder goed bij.

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET RECEPT!

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.