Bordeaux zonder pretenties

Merlot La Martinette

Jacques Lurton

De wijngaarden van La Martinette liggen op de linkeroever van de rivier de Dordogne in de regio Entre deux Mers. Het is het domein waar de familie Lurton zo’n 170 jaar geleden in Bordeaux begon met wijnmaken. De 7 hectare wijngaard is uitsluitend met merlot beplant. Er wordt inmiddels uitsluitend biologisch gewerkt, het wachten is op de officiële biologische classificatie. Jacques wil hier pure, eerlijke wijn te maken zonder pretenties. Daarom in deze wijn geen overdreven extractie, geen overdosis nieuw hout, geen overrijpheid.

Vlezig

De wijn heeft fris rood fruit in de neus, kruidigheid, nootmuskaat, besjes en een tikje aardsheid. Een sappige aanzet in de mond. Zachte, iets drogende tannines. Licht kruidig en een klein bittertje. Hout aanwezig, maar niet op de voorgrond. Vlezig. Meer vegetaal dan fruitrijk.

Waarom bij de ‘Rundvlees uit de oven met rode wijn‘?

Bij zo’n mooi stuk rundergebraad past een klassieke, feestelijke Bordeaux. Deze Bordeaux is er een van de soepele, vriendelijke soort, wat goed past bij de aromatische ‘zoetheid’ van de kruiden en de honing van de marinade. Het mondgevoel van het vlees (niet echt strak maar ook niet geweldig filmend) sluit nauw aan bij het mondgevoel van de wijn: soepel maar toch ietsje strakke tannines.

Wat is daar nog meer lekker bij?

Rood vlees zoals een runderrollade, entrecôte of een biefstukje. Maar ook een lekker stukje oude kaas of boerenbrie.

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.