Aanlokkelijk wit

Italiaanse Chardonnay

Deze Italiaanse chardonnay van La Bollina is een zogenaamde Monferrato Bianco; een officiële kwaliteitsaanduiding (DOC) binnen Piëmonte.  In deze streek zijn de heuvels, berghellingen en de bodem ideaal voor wijnbouw. Sinds de jaren tachtig wordt hier het druivenras chardonnay verbouwd. En wijnhuis La Bollina weet hier raad mee; ze maken er een topcuvée van met de naam Monferrato Bianco ‘Armason’ . Binnenkort te koop bij Vivino.

La Bollina is een multi-functioneel, maar zeer luxueus wijndomein. Het landgoed heeft een oppervlakte van 120 ha, waarvan 31 ha wijngaard. Recentelijk zijn de wijnkelders gerenoveerd en uitgerust met de laatste technologie voor de productie van wijn. Eigenaar Marco Roveda heeft maar één ding voor ogen: hoogwaardige kwaliteitswijnen ontwikkelen. Dit doet hij in samenwerking met flying winemaker Andrea Bernardini.

De chardonnay wordt gemaakt van mooie rijpe druiven, afkomstig van wijngaarden met een zeer gunstige ligging (zuidoost positie) vlakbij het plaatsje Serravalle Scrivia. Moderne apparatuur zorgt voor een perfect constante koele temperatuur tijdens het gistingsproces: alle fruitaroma’s blijven in het sap, en de wijn krijgt geen kans tot oxidatie. Opvoeding gedeeltelijk op houten barriques, waardoor de houtlagering subtiel aanwezig is. Resultaat; superchardonnay!

Fris en vol tegelijkertijd

Het is precies een mooie mix tussen een frisse Bourgogne-stijl en een volle variant uit de Nieuwe Wereld. Aanlokkelijk goudgeel met een neus van rijp citrus, perzik en kruiden. Zachte aandronk met opnieuw aroma’s van rijpe perzik en ananas, boter en zacht vanille. De zuren zijn zacht, maar toch voldoende aanwezig . Een chardonnay die het midden houdt tussen een frisse Bourgogne en volle Nieuwe Wereld variant. Kortom: het beste van twee werelden.’

Wat eten we bij deze wijn?

Deze volle chardonnay is mooie maatjes met kreeft, zalm en tonijn. Doet het ook goed bij ganzenlever en rijke patés. Maar ook superlekker bij kip of kalkoen. Probeer ‘m bij Kip met paprika en ananas, Tong en croûte met pesto, Sliptong met romige garnalensaus, pizza met zalm of Belgische  garnalenkroketjes.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties. Geef je hier op.