WineLife & Piemonte

Hoge cijfers voor Dolcetto en Brachetto

Lees je weleens WineLife; het wijnmagazine voor iedereen die van lekker drinken, eten en culinaire wijnreisjes houdt? In elk nummer verzorg ik de recepten bij de geselecteerde wijnen voor de Koopgids. Een andere succesvolle rubriek is ‘Rijst&’ proeft. Hier beoordeelt Magda van der Rijst, wijnvrouw van het jaar 2020, elke keer opnieuw wijn binnen een bepaald thema.

In de zomereditie van WineLife (nummer 71) staat de Italiaanse wijnregio Piemonte met Piemonte wijn centraal. Alleen deze keer geen Barolo of Barbera in de schijnwerpers, maar de ondergeschoven kindjes (maar wel mijn favorieten !) Dolcetto en Brachetto d’Aqui. Op ilovefoodwine.nl kies ik mijn winnaars uit dat artikel. Ik geef ze hier een welverdiende ereplaats.

Voor het artikel in WineLife werd buitengewoon veel wijn ingestuurd. Uit de 63 inzendingen werden er 21 geselecteerd door Magda en sommelier Roy Pelgrim, voormalig maître-sommelier bij Restaurant Tribeca** in Heeze en Cordial in Oss en tegenwoordig werkzaam bij Anfors-Imperial.

Uit deze 21 geselecteerde wijnen kies ik voor twee WineLife winnaars: prachtige rode eetwijn Dolcetto d’Alba van wijnhuis Conterno Fantino 2020 en een lichtzoete dessertwijn Brachetto d’Acqui van Cantina Alice Bel Colle. Beide te koop in de winkels of via de website van importeur Les Généreux.

Piemonte wijn zonder nebbiolo

Denk je aan Piemonte, dan denk je vast direct aan nebbiolo. De druif waarvan onder meer prachtige Barolo’s worden gemaakt. Nebbiolo krijgt doorgaans de meeste aandacht, maar omdat er wordt in Piemonte veel meer verrukkelijks gemaakt van andere druivenrassen. Daarom is er een keertje expres gekozen voor alle rode wijnen behalve die van de nebbiolo. Dan heb je het bijvoorbeeld over wijnen van barbera, dolcetto, freisa en brachetto.

 

8,5 pnt voor Dolcetto en Brachetto: allebei verrassend elegant

Dit keer zet ik dus twee wijnen (ipv 1) in de schijnwerpers; allebei afkomstig uit deze topregio Piemonte. De eerste is een soepele, sappige Dolcetto uit 2020 van wijnhuis Conterno Fantino met knisperende zuren en mollig kersenvlees. Heerlijke rode wijn voor bij de lunch en diner en bij uitstek geschikt voor bij gevogelte en maaltijden met groente in de hoofdrol. Bovendien is hij lekker als stevige borrelwijn bij salami, prosciutto en schapenkaas.

Totaal anders is de mild bruisende, vlinderlichte (slechts 6 % alcohol) zoete Brachetto d’Acqui van Cantina Alice Bel Colle. Je ruikt en proeft duidelijk rijpe muskaatdruiven, zoals in een Moscato d’Asti, maar dan is deze bubbel rood. Heel lekker om zomaar te drinken, maar vooral een verrukkelijke, verrassende wijn voor bij niet al te zoete taarten en desserts met rode vruchten. Ook een frisse aanrader bij chocoladetoetjes.

 

Wat eten bij rode wijn Dolcetto d’Alba?

Dolcetto staat misschien bekend als een wijn voor elke dag. Maar dat is toch een beetje te kort door de bocht. Ik ben echt DOL op Dolcetto, vanwege de mooie frisse zuren en elegantie. Wat ga je hierbij serveren? Ik raad de volgende gerechten aan (klik op de linkjes voor het recept).

Lasagne met spinazie en ansjovis
Lasagne met spinazie en ansjovis

Confit de canard

Coq au vin

Enchilada’s met zoete aardappel

Gegrilde tonijn met tomatensalsa van Pascale

Kipgehaktballetjes met courgettespaghetti

Lasagne spinazie en ansjovis

Pizza rossa (dus eentje met tomatensaus)

Rigatoni met broccoli en worst

Schelvis met gekruide linzen en veldsla

Spaghetti bolognese

Steak tartare

Zwarte bonenburger met coleslaw

Enchilada's met zoete aardappel
Enchilada’s met zoete aardappel

Wat eten bij dessertwijn Brachetto d’Acqui?

Hoewel dessertwijnen steeds minder worden gedronken, wil ik hiervoor toch een lans breken. Vooral zo’n glas Brachetto is superfijn: fris, fruitig, sprankelend en… heel laag in het alcohol. Samen met deze gerechten (klik op de linkjes voor het recept) vormen ze een perfecte match.

Eton Mess, aardbeien dessert van Anita Witzier uit haar kookboek Zonder Fratsen
Meringue met rood fruit en slagroom

Aardbeientaartjes

Bounty frambozentaartjes zonder suiker

Charlotte met mousse van bosvruchten

Cheeesecake met rood fruit en chocoladesaus

Crumble van appel en bramen

Eton mess

Kersencake met kaneel

Kleine taartjes gevuld met chocolade en munt

Pavlova

Tartelettes met frambozen en witte chocolade

Vegan tiramisu met verse kersen

Verse kersentaart met deegdeksel

Charlotte met mousse van bosvruchten uit Desserts van Janneke
Charlotte met mousse van bosvruchten

Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? Kijk op winelife.nl bij WineLife 71. Ook in dit nummer meer achtergrondinfo over Piemontese druivenrassen en de wijnen die ervan gemaakt worden.

 

Wil je deze piemonte wijn kopen?

Zowel de Dolcetto Conterno Fantino, Bricco Bastia 2020, als de Brachetto d’Acqui, Cantina Alice Bel Colle zijn afkomstig van importeur Les Généreux. Prijzen zijn respectievelijk € 13,45 en € 9,95

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *