Het wijnaanbod is in de afgelopen 20 jaar enorm gegroeid en veranderd. Klassieke wijnen die pas na een lange kelderrijping op dronk zijn hebben plaatsgemaakt voor toegankelijke wijnen voor ieder moment, vaak afkomstig uit de Nieuwe Wereld. Maar ook in de klassieke wijngebieden als Bordeaux en Bourgogne waait een frisse wind en zie je een verschuiving naar toegankelijkheid en elegantie. Zoals bij Domaine Buisson Battault in de Bourgogne, waar zoon François Buisson prachtige terroirwijnen maakt in een aangename elegante stijl. Ik ben fan!
François Buisson krijgt het wijn maken letterlijk met de paplepel ingegoten. Zijn vader André maakt al wijn vanaf 1945. Na zijn middelbare school volgt François een wijnmakersopleiding, die hij in zijn vaders bedrijf meteen in de praktijk kan brengen. In 1985 stapt hij officieel in het bedrijf. Het begin van een perfecte samenwerking: zijn vaders jarenlange kennis en ervaring van traditioneel wijngaardwerk en wijnmaakmethodes in combinatie met de moderne kennis en visie van François.
Focus op kwaliteit
Na het overlijden van zijn vader in 2003 zet François de modernisering van het bedrijf verder door. De wijnmakerij wordt verhuisd naar het huis van zijn grootouders, waar vroeger een mosterdfabriek was gevestigd. De oude apparatuur wordt vervangen door moderne apparaten en technologieën waarmee de wijnen met nog meer precisie kunnen worden gemaakt.
Maximale terroirexpressie
François heeft een duidelijke visie op de wijnen die hij maakt. Het huis bezit 8 hectare wijngaard verdeeld over 14 verschillende appellaties. Hij streeft naar maximale terroirexpressie in zijn wijnen, maar vindt het vooral ook belangrijk dat de wijnen elegant en doordrinkbaar zijn.
In de wijngaarden wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt, soms zelfs volgens biodynamische principes. In plaats van kunstmest en koper gebruikt hij humus en natuurlijke bladbeschermers. Snoeimethodes worden nauwkeurig afgestemd op de druivenranken en het weer, en alles gebeurt zoveel mogelijk handmatig.
Kelderrijping met beleid
Ook in de kelders draait het om elegantie en terroirexpressie. François laat de wijnen zich zoveel mogelijk zelf ontwikkelen en beperkt het gebruik van nieuwe houten vaten. Een lange rijping op de ‘lies’, de dode gistcellen, geeft de wijnen complexiteit en aangename ronde, romige tonen. De wijnen krijgen zo’n 12 maanden houtrijping, waarvan slechts 20% op nieuw eikenhout. De topwijnen van het huis rijpen daarna nog 6 maanden verder op grote vaten.
François vertrouwt ook op de bewegingen van de maan (biodynamisch) voor de verschillende stadia in de wijngaard en de kelder.
Hoe smaken de wijnen van Domaine Buisson Battault?
De wijnen zijn altijd elegant en smaakvol met een opvallende mineraliteit. Hun elegantie maakt dat de wijnen vanaf het eerste moment op dronk zijn, maar met een groot rijpingspotentieel. Het huis maakt in totaal 14 wijnen in verschillende prijsklasses, variërend van mooie Bourgogne Pinot Noir, Aligoté en Chardonnay tot 1er Cru wijnen in Meursault en Beaune.
Ik proefde twee zogenaamde ‘village’-wijnen; een witte (Chardonnay) uit Puligny-Montrachet en een rode Pinot Noir uit Pommard.
Pommard Les Combes 2019: super Bourgogne
Pinot Noir is een van de moeilijkste druiven om wijn van te maken. Maar François weet wat hij doet. De druiven komen van een heel klein perceel (Les Combes) en worden met de hand geoogst. Bovendien is het oogstjaar 2019 een topjaar in de Côtes de Beaune, de wijnregio van Pommard.
En deze wijn smaakt dan ook meer dan verrukkelijk. Ik ben helemaal verliefd op deze wijn: rijk, maar elegant met diepgang. Prachtig verfijnd zwart fruit met mooie zuren en lichte houttoets. Ik geef deze wijn een 9,2! En misschien lijkt € 49,55 aan de hoge kant. Maar dat is ie echt méér dan waard. Bewaarpotentieel: 10 jaar.
Combineer deze wijn met Côte de Boeuf of Wildstoofschotel. Maar ook bij een ordinair broodje Pulled pork smaakt dit fantastisch!
Puligny-Montrachet Les Charmes 2021: top Chardonnay
Puligny-Montrachet, gelegen in het hart van de Bourgogne, is een van de meest prestigieuze wijngebieden ter wereld. Deze charmante gemeente staat bekend om zijn witte wijnen van uitzonderlijke kwaliteit, uiteraard gemaakt van Chardonnay. De wijnen van Puligny-Montrachet zijn verfijnd, elegant en complex, met aroma’s van citrus, wit fruit en minerale tonen. Zo ook deze witte wijn van Buisson Battault, afkomstig van het mini-perceel Les Charmes.
Hij smaakt fris, rond en complex, met een fantastische verfijning. Elegant van smaak met wat mineraliteit en witte bloemen. Een perfecte Chardonnay uit de Bourgogne. Ik geef dit ook een torenhoog cijfer: 9,3! Prijs: € 72,54. Bewaarpotentieel 10 jaar, maar nu prachtig op dronk.
Combineer deze wijn met bijvoorbeeld Risotto met oesters, Romige visschotel, Blanquette de Veau of Kip met morilles.
KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!
Domaine Buisson Battault is te koop via importeur Best of Wines. Best of Wines is internationaal bekend als expert op het gebied van wijnen in het hogere segment.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!