Kruidig rood

Dão Rótulo; Portugese elegantie

Niepoort: klinkt bepaald niet Portugees, maar is het wel degelijk. De van oorsprong Nederlandse familie (Van der) Niepoort maakt namelijk al sinds 1842 portwijnen in de Portugese wijnregio Douro. Maar deze Dão Rótulo is afkomstig uit een andere regio: namelijk Dão. Ook daar wordt kwaliteitswijn gemaakt. Want met deze Rótulo wist Niepoort het Perswijn Wijnconcours te winnen!

Inmiddels wordt dit familiebedrijf geleid door de 5e generatie, in de persoon van Dirk Niepoort. Met de komst van Dirk brak een periode aan van innovaties en uitbreidingen. Om te beginnen kocht hij twee wijngaarden aan in de Douro. Met als volgende stap: niet langer alleen maar port maken, maar ook ‘gewone’ wijnen. Dat bleek een gouden greep: deze wijnen zijn een groot succes geworden.

Van Douro naar Dão

Hoog tijd voor Dirk om weer verder te kijken, ditmaal buiten de grenzen van de Douro. Vanuit zijn wens om ook met andere bodems en klimaten te werken en die tot uitdrukking te brengen in de wijn, kocht Niepoort enkele jaren geleden wijngaarden in twee verschillende wijnstreken ten zuiden van Douro: Bairrada en Dão. Uit die laatste streek komt deze wijn van de dag, Niepoorts Dão Rotulo. Deze wijn is een blend van de inheemse Portugese blauwe druivenrassen Alfrocheiro, Jaen en Touriga Nacional. De druiven zijn afkomstig van wijnstokken die voor het grootste deel 30 tot 60 jaar oud zijn. De bodem van de wijngaarden bestaat uit graniet, wat zeer typerend is voor de regio Dão. De wijn is vergist op roestvrijstaal en heeft daarna nog 22 maanden gerijpt in cement. Dus helemaal zonder hout. En dat is weer eens wat anders uit Portugal.

Kruidig en fris

De wijn is robijnrood van kleur en praktisch ondoorzichtig. De geur is floraal en kruidig, daarnaast ruiken we rijpe kersen, bramen en tabak. In de mond is de wijn stoer en elegant tegelijk, met duidelijk aanwezige tannines en een prettige frisheid. We proeven veel kruidigheid, rijpe bramen en blauwe bessen, tabak en een vleug chocola. De afdronk is fris.

Wat eten we hierbij?

Stoofpotjes met vlees! Dat kan een Portugese estufado zijn, maar natuurlijk ook een andere stoof zoals de runderstoofschotel met salie. Een mooi stuk gegrild rood vlees past ook goed, zoals de cote de boeuf met peperjus:  de tannines van de wijn versmelten met de stevige structuur van het vlees en het kruidige van de wijn vindt aansluiting bij de kruidenolie en de pepersaus. Ook de steak met chimichurri is een smakelijke optie.

Deze tekst is geschreven door Monique van Kruining.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.