Rond en bloemig wit

Zonnige Clairette

Nu het einde van de winter langzaamaan in zicht komt, kijken we reikhalzend uit naar de eerste warme zonnestralen, frisgroene blaadjes aan de bomen en een tuin vol voorjaarsbloemen (ik wel in elk geval). Hoog tijd dus om alvast lekker te genieten van wat zonneschijn in ons wijnglas en daarom schenken we de Clairette van Cave de Cabrières.

De wijnen van deze Cave zijn, zoals de naam al verraadt, afkomstig van wijngaarden in de buurt van het plaatsje Cabrières. We bevinden ons hiermee in de Zuid-Franse streek Languedoc, om precies te zijn zo’n 40 km ten noorden van Pézenas. Dromend over Zuid-Frankrijk is de warmte van de zon al haast te voelen op je huid, dan een slok van deze wijn erbij om helemaal in de voorjaarsstemming te komen…

Bloemetjes en perzikjes

De wijn is licht goudgeel van kleur. De neus is uitgesproken bloemig, met een frisse kruidigheid en de geur van perzik en witte bloemetjes.  In de mond is hij rond en bloemig, met wat witte peper en aangename bitters. Daarnaast ook mooie frisse zuren, die het geheel goed in balans houden.

Wat smaakt hier lekker bij?

Met zijn ronde mondgevoel en bloemige aroma’s is deze wijn heerlijk te combineren met de zacht stevige structuur en de licht zoetige smaak van bijvoorbeeld gebakken coquilles en grote gamba’s. Het ronde, romige mondgevoel van de wijn past ook goed bij het zachte, smeuïge structuur van de pastinaak ovenschotel. De iets zoetige smaak van het gerecht sluit aan het licht zoetige van de bloemetjes en perziken in de geur van de wijn. De zuren van de wijn balanceren het geheel: zij zorgen ervoor dat het totaal, ondanks de kaassaus die over het gerecht gaat, niet te zwaar wordt. Met zijn zachte ronde mondgevoel en frisse zuren is deze wijn ook een goede begeleider van Bonotto met spinazie en paddenstoelen en  Pompoenrösti.

Heb jij weleens Clairette gedronken? Laat het weten…