Kunstzinnige Rosé

Château Miraval

Wat hebben de smaken van tortilla, kip, ras el hanout en granaatappelmelasse te maken met de Provence? Niets. Behalve dat deze Miraval rosé daar heel lekker bij smaakt! Dit is overigens niet zo maar een rosé, maar eentje met een verhaal.

Kunstzinnig Château

Begin jaren tachtig kocht jazzpianist en wijnliefhebber Jacques Loussier het wijndomein Château Miraval. Hij maakte hier, naast wijn, ook geschiedenis op het gebied van muziek. Bekende muzikanten als Sting werkten er in de door Jacques gebouwde opnamestudio. En wie kent niet ‘The Wall’ van Pink Floyd dat hier ook is opgenomen. In 2008 ging het domein over in handen van een ander artistiek echtpaar: Angelina Jolie en Brad Pitt. Voor het wijnmaken gingen zij een overeenkomst aan met de familie Perrin, bekend van het wereldwijd geroemde Château de Beaucastel uit de Rhônestreek.
De druiven voor deze wijn: cinsault, grenache, syrah en rolle komen uit zorgvuldig geselecteerde percelen. De vinificatie vindt voornamelijk plaats in roestvrijstalen vaten (95%) om voldoende frisheid te bewaren. De overige 5% wordt in houten vaten gevinificeerd waarbij bâtonnage plaatsvindt. Dit geeft de rosé net het tikje extra complexiteit.

Fruit en kruidigheid

De wijn heeft een verfijnd aroma van wit (perzik) en rood fruit (aardbeien, frambozen) en bloemen in de neus. Datzelfde komt terug in de mond met daarnaast mineraliteit en een fijne kruidigheid. De wijn heeft mooie frisse zuren.

Waarom bij de ‘Tortilla met kip en granaatappel’?

De wijn pakt het kruidige, zoete, en zure in het gerecht goed op. Je denkt dat een rosé een meeloper is, maar deze blijft overeind, wordt misschien zelfs mooier. Het fruit komt meer naar voren, de zuren gaan wat naar achteren. Mooie combinatie dus!

Wat smaakt hier ook lekker bij?

Deze rosé is ook heerlijk bij wat verfijnde mediterrane gerechten zoals (spiesjes met) tonijn, lamskoteletjes met ratatouille, salade nicoise, pissaladière, een pastasalade met aubergines, maar ook bij diverse Aziatische gerechten.

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

 

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.