Cava van Gramona

8,8 pnt: beste bubbel uit Spanje!

Keer op keer bewijst het wijnhuis Gramona zijn kwaliteit. Dit Spaanse familiebedrijf maakt al sinds 1881 hele mooie Cava. De Brut Imperial Gran Reserva is deze maand in het Nederlandse wijnmagazine WINELIFE uitgeroepen tot de beste bubbel van 2016. En de ‘Peñin Guide’, de belangrijkste wijngids van Spanje, geeft eveneens hoge punten. Ook het proefpanel van I Love Food & Wine is zéér enthousiast en beoordeelt hem (blind) met een 8,8.

Het zeer dynamische familiebedrijf Gramona is gevestigd in Sant Sadurni d’Anoia (Penedès), hét gebied voor Cavaproducenten. Ze  bestaan sinds 1881, bezitten 150 ha aan eigen wijngaarden en zijn sinds 2012 biologisch gecertificeerd. Oenoloog Jaume Gramona leidt het bedrijf samen met zijn neef Xavier.

Perfecte bubbel

Het proefpanel van I Love Food & Wine proeft de Gramona Gran Reserva ‘La Cuvee’. Dat is de instapper. Deze mousserende wijn heeft 3 jaar rijping gehad en wordt gemaakt van de rassen xarel.lo en macabeo. Hij heeft een mooie neus met aroma’s van rijpe appel en peer, maar ook wat noten en vers gebakken brioche. In de smaak komt eveneens de rijpe appel, noten en brioche terug, met romige en kruidige tonen. Goede frisse zuren (citroenschil) in combinatie met een honingtoets maken het compleet. Een fijne mousse met een lange afdronk.  In een woord verrukkelijk! Perfect voor de feestdagen!

Wat eten we bij Gramona Cava ‘La Cuvee’?

‘It can be enjoyed throughout the meal, from the aperitif through to the digestif.’ Met andere woorden: zeer gastronomisch, want past bij veel gerechten.

Fresh Food Friends (Markthal Rotterdam), Winnaar Amuse Wedstrijd met Gramona, heeft de volgende winnende combibinatie  bedacht:  amuse van gebakken langoustine, tartaar van langoustine, oestercrème, vadouvan-vinaigrette, geflankeerd met een geïmpregneerde druif met de Cava Gramona.  Perfect begeleider van veel verschillende tapas  uit de Spaanse keuken.

Verder heerlijk met Iberico vlees van de grill met appels uit de oven. Ook heerlijk met kazen zoals Camembert, Manchego en Brie de Meaux.

Of proef de Gramona met garnalencocktail met grapefruit, bitterballen met pulled pork of bruschetta met vijgen en ham 

Deze tekst is geschreven door Janice Kanters/Jolande Vos

Op de hoogte blijven van wijn met een goede beoordeling? Meld je aan voor de nieuwsbrief.