Oud & Nieuw

Alcoholvrij: hoe lekker is dat?

Kun je als echte wijnliefhebber alcohol-vrije wijn beoordelen? Die vraag bekruipt mij bij het lezen van verschillende artikelen en het proeven van de beste resultaten van andere testpanels. Over een paar dagen staat Oud & Nieuw voor de deur. Voor wie zet je op zo’n moment een fles alcoholvrije mousserende wijn op tafel?

Vanwege familieomstandigheden werd onlangs mijn interesse voor alcoholvrij gewekt. Mijn schoonzus stapte bewust over naar het drinken van wijn zonder alcohol. Ik proefde af en toe met haar mee, maar echt enthousiast werd ik er niet van.  Vervolgens werd ik een paar maanden geleden uitgenodigd voor een uitgebreide test, georganiseerd door Han Sjakes. In een klein proefpanel (helaas kon ik er uiteindelijk niet bij aanwezig zijn) werden 46 alcoholvrije wijnen geproefd. Echt happy waren de proevers niet; lees nog even hun verhalen op WINO en VINISSIMA.

Wat is alcoholvrije wijn?

Maar eerst: wat is nou eigenlijk alcoholvrije wijn? Alcoholvrije wijn is gewone wijn waaraan achteraf de alcohol is onttrokken. Hoe? Lees hier hoe dat tot stand komt.

Volgens de Europese wetgeving mag alcoholvrije wijn maximaal 0,5% alcohol bevatten. Er kunnen namelijk nog wat alcoholresten achterblijven tijdens het de-alcoholisatie-proces. Dat betekent in de praktijk dat het vaak toch nog ca. 0.2 – 0.5 % alcohol kan bevatten; met andere woorden alcohol-arm. Wil je helemaal zeker zijn, let dan op de aanduiding van 0.0%. Die wijn is echt alcoholvrij.

Het beste van WINO

Vanwege Oud & Nieuw concentreer ik mij in dit verhaal alleen op de mousserende en de witte wijnen. Het proefpanel van WINO was niet erg te spreken over de geteste bubbels in hun test. Ik zet ze nog even op een rijtje. De twee beste mousserende bubbels waren:

Just 0 Sparkling White alcoholfree (€ 3,49 bij Hoogvliet, Dirk vd Broek, Deka, Vomar, Plus, Spar, Deen)

Faber sparkling rosé alcohol free (€ 5,49 bij LFE/Gall & Gall).

Over de witte alcoholvrije wijn waren zij meer te spreken! Met name de alcoholvrije versies die gemaakt zijn van sauvignon blanc-druiven. Als beste uit die test kwamen:

Frivoli sauvignon blanc, alcoholvrije wijn (€ 3,99 LFE/Coop)

Just 0 white alcoholfree (€ 3,49 Hoogvliet, Dirk vd Broek, Deka, Vomar, Plus, Spar, Deen)

Sangre de Toro, muscat 0.0 van Torres (€ 6,99 AH)

Faber sauvignon blanc, alcoholfree wine (€ 5,49 LFE/Gall & Gall)

Vinada Gold alcoholvrij
Vinada Gold alcoholvrij

VINADA versus WINO

Onlangs ontving ik een persbericht van het alcoholvrije wijnmerk VINADA. Jessica van Spaendonck ontwikkelde een alcoholvrije wijn uit eigen belang. Vanwege gezondheidsredenen werd wijn drinken voor haar afgeraden en zij vond dat er geen écht lekkere alcoholvrije wijnen te koop waren. Ze zorgde zelf voor een alternatief. Dit werd VINADA Sparkling Rosé, en nog geen vier maanden later de Sparkling Gold. Ik kreeg een flesje toegestuurd. En samen met mijn schoonzus (kenner van alcoholvrij) proefde ik deze nieuwste VINADA versus de twee best geteste witte wijnen uit de test van WINO.

Getest Vinada versus Wino

We proefden Faber sauvignon blanc, Sangre de Toro en de Vinada naast elkaar.

De Faber SB heeft een goede stuivende geur, is wat vlak van smaak met een klein zoetje en goede zuren. De Sangre de Toro is wat boers in de geur, de smaak ietsje frisser, licht bloemig met een zacht muscat-aroma. Maar de Vinada geeft hier het meeste wijngevoel. Lichtbloemig in de geur met een goede smaak, frisse zuren en een lichte fruitsmaak. De mousse is zacht en niet overheersend. Nadeel: de prijs is beduidend hoger. Een flesje van 200 ml kost € 3,75. Daar staat tegenover dat het een aantrekkelijk 1-persoons flesje is, verpakt in doorschijnend gele folie. Zo’n luxueus uiterlijk geeft een extra feestelijk effect. Dat is ook belangrijk en maakt de prijs meer acceptabel.

 

Het beste van de Volkskrant

Maar er zijn nog meer panels aan het testen geweest. Het proefpanel van de Volkskrant testte alcoholvrije bubbels (zie krant van donderdag 27 december) met het oog op het komende eindejaarsfeest. Hun proefpanel bestond uit V-Chef Chris Buur, Volkskeukenauteur Loethe Olthuis, alcolholvrije wijn-specialist Wiljan Dorrepaal en smaakexpert Bob Cramwinckel. Zij proefden 42 witte mousserende wijnen.  Maar ook tijdens deze test waren de proevers niet echt enthousiast, ook waren ze het niet altijd met elkaar eens.

Viverty Alcoholvrij van AHMaar over de nummer 1 zijn ze wel eensgezind. Dit blijkt de Viverty Sparkling wit te zijn. (AH  € 4,95). Afkomstig van Sektkellerie Schloss Wachenheim uit Trier. Hier wordt ook de eerder genoemde wijn van Faber gemaakt.

Hun proefnotitie luidt als volgt:

‘Een beetje middel of the road, met een hint van grannysmithappels. Hij heeft een wat langere afdronk, mooie zuren, een beetje umami, is niet zo opdringerig en heeft ook de beste bruis van alle geteste wijnen.’

Natuurlijk wil ik ook deze wijn testen en proeven. Ik noteer: frisse zuren, goede mousse, beetje Granny Smith-aroma’s met een wat vlakke afdronk.

Conclusie: vervanging of aanvulling?

Heb je geen zin in een kater, ben je zwanger of drink je überhaupt geen alcohol, dan is een alcoholvrije wijn een goede optie. Maar ben je een echte wijnliefhebber dan wordt het toch moeilijk. Voor mij persoonlijk geldt dus: ik drink op zo’n moment liever een alcoholvrij drankje als Crodino, of een met vers fruit aangekleed mousserend watertje. Want de strijd aangaan met een echt glas wijn, dat blijft voor mij toch lastig! Daarnaast ben ik benieuwd hoe NIET-wijnliefhebbers een glas alcoholvrije wijn beleven. Voor hun is het geen vervanging, maar misschien gewoon een aanvulling op hun keuzemogelijkheden. Wellicht komen zij tot een andere conclusie?!

 

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *