Tophuis Jacquesson

9,0 pnt: net-niet-vintage champagne

Champagnehuis Jacquesson neemt een aparte plaats in binnen Champagneland. Niet alleen omdat ze behoren tot de top tien (bekroond met drie sterren in de Guide des meilleurs Vins de France), maar meer omdat ze een heel bijzondere Non Vintage champagne maken. Deze zogenaamde cuvée-serie 700 is geen blend van verschillende jaargangen om de huisstijl te bewaken. Nee, zij willen juist het jaargang laten spreken. Met andere woorden: een Non Vintage van Vitagekwaliteit. We proefden hem voor en gingen meteen voor de bijl: prachtig. Nu met korting te koop bij Vivino!

Non Vintage wil zeggen: champagne zonder jaartal; een blend die bestaat uit meerdere oogstjaren. Maar bij Jacquesson doen ze het helemaal anders! Kwaliteit speelt hier de hoofdrol.

De druiven voor deze Cuvée 740 NV zijn afkomstig van drie Grand Crus en twee Premier Crus-wijngaarden. Eigenlijk gaat het hier om een ‘bijna’-vintage champagne, omdat 80% van de blend afkomstig is uit het oogstjaar 2012. Ze vullen aan met reservewijn (20% ‘oude’ jaargangen) om nog meer diepgang te geven. Bovendien is 2012 ook nog eens een exceptioneel goed jaar!

Bij Jacquesson staat kwaliteit hoog in het vaandel

Wijnhuis Jacquesson is een zeer klein, op kwaliteit gericht, champagnehuis in het dorpje Dizy, even ten noorden van Épernay. Het werd opgericht in 1798 door Claude Jacquesson en zijn zoon Memmie. Sinds 1974 is het bedrijf eigendom van de familie Chiquet. De broers Jean-Hervé en Laurent voeren de directie. In het jaar 2000 startten ze met de Cuvée 700 series. Hiermee ontketenen ze een ware revolutie in champagneland.

Met andere woorden: bij Jacquesson staat kwaliteit te allen tijde voorop: ze werken biologisch, alle druiven worden met de hand geplukt, ze gebruiken alleen het sap van de eerste persing, vinificatie vindt plaats op grote eiken vaten, 48 maanden (!) rijping op fles en de ‘dosage’ (1,5 gram suiker/liter)  is minimaal (om de kwaliteit van het fruit te laten spreken).

Hoe smaakt de Jacquesson Cuvée 740?

Door de opvoeding op grote eiken vaten is deze champagne extra krachtig. Je ruikt de rijkheid met brioche, boter en noten. In de mond is hij soepel en fris, maar tegelijkertijd intens en krachtig. Licht romig door het hoge percentage chardonnay. Opwekkende mooie mousse. Kortom: verfijnd en aangenaam. Fantastische prijs-kwaliteitverhouding!

Wat eten bij champagne Cuvée 740?

Allereerst is het een fantastisch sprankelend aperitief. Schenk hem aan tafel bij verse oesters, blini’s met gerookte zalm of chips gevuld met zalmeitjes. Ook lekker bij een lichte salade met coquilles, sushi, risotto met vis en vongole, gevogeltemousse en zachte kazen.

 

Citroenrisotto met kabeljauw en vongole
Citroenrisotto met kabeljauw en vongole

 

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Op 11 december 2018 geproefd en beoordeeld door Jolande Vos.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Eén reactie op “9,0 pnt: net-niet-vintage champagne”

  1. Inderdaad prachtige eigenzinnige Champagnes van topniveau
    Goed dat jullie deze Champagne de aandacht geven die hij/zij meer dan verdient. Iedere cent waard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *