Verfijnd & elegant

9,0 pnt: betaalbare bourgogne van sterrenniveau

Haute couture wijn in een zeer modern jasje. Die hoge kwaliteit vind je terug bij de Bourgognes van Laurent Ponsot; een bijzondere wijnmaker met een bijzonder verhaal. Bovendien een man met een missie en de intentie om Bourgogne te maken waar iedereen van kan genieten en die ook nog eens betaalbaar is. Deze Cuvée du Perce-Neige is weliswaar zijn instapper, maar hij biedt echt heel veel waar voor zijn geld.

cover Sour Grapes documentaire
Documentaire Sour Grapes

Misschien ken je de documentaire van een paar jaar geleden nog wel ‘Sour Grapes’ waarin de Chinese wijnfraudeur Rudy Kurniawan werd ontmaskerd? In dit verhaal speelde onze wijnmaker Laurent Ponsot de hoofdrol. Dit ontluisterde feit schets meteen zijn doortastende karakter.

 

Laurent Ponsot: man met een missie

Zijn rol in deze docu is niet het enige opvallende verhaal. Nee, Ponsot is iemand die houdt van vernieuwing. Na 36 jaar gewerkt te hebben in het zeer hoog gewaardeerde familiebedrijf Domaine Ponsot in de Bourgogne (Gilly-les-Citeaux) besluit hij in 2017 om eruit te stappen en helemaal opnieuw te beginnen. Samen met zoon Clément start hij een nieuw label ‘Laurent Ponsot’ met een breed scala aan bourgognes, van eenvoudig tot exclusieve Grand Crus. De hernieuwde focus ligt niet op de grote namen. Ponsot: ‘Ik wil wijnen maken waar iedereen van kan genieten en die voor iedereen bereikbaar zijn.’ Hij bewerkt in totaal 7 ha. Daarnaast koopt hij topkwaliteit druiven in bij met zorg geselecteerde wijnboeren. Hij noemt zichzelf in plaats van wijnmaker nog liever ‘haute-couture négociant’. (négociant = wijnhandelaar).

 

Oog voor de natuur

Laurent Ponsot
Laurent opent de fles Bourgogne met de bijzondere synthetische kurk

Maar niet alleen toegankelijkheid is de missie. Ponsots gedachte is ook gericht op de toekomst. Duurzaamheid, terroir-expressie met oog voor de natuur zijn belangrijke aandachtspunten. Druiven moeten zo natuurlijk mogelijk worden verbouwd, zonder gebruik van chemicaliën. Hij vermijdt zoveel mogelijk sulfiet, en gebruikt in plaats daarvan een neutraal gas tijdens de opvoeding op vat.

Kwaliteit gaat voor alles bij Laurent Ponsot. Niet alleen de inhoud is van het grootste belang, maar ook de buitenkant heeft alle aandacht. De flessen (evenals de website) hebben namelijk een zeer futuristisch ogend etiket, in de kleuren metallic zilver, en lichtgroen. Kleuren die ook worden gebruikt in  de bijzondere synthetische sluiting. Hier dus geen kurk (TCA) in de fles! Bekijk ook even het filmpje op Youtube. Hier legt Ponsot uit waarom hij deze kurken gebruikt voor zijn wijn.

 

Ingenieuze microchip bewaakt kwaliteit

Microchip op de fles van Laurent Ponsot
Microchip op de fles van Laurent Ponsot

En last but not least, de flessen zijn ook nog eens uitgerust met de zogenaamde microchip ‘InTact’. Een soortgelijke micro chip die ook wordt gebruikt voor de bescherming van een paspoort. Die chip doet verschillende dingen. Allereerst voorkomt het vervalsing, want de chip kan zien of de fles al eerder is geopend of niet en is ontworpen om het probleem van hervulde flessen tegen te gaan, zoals ook gebeurde in de fraude van Rudy Kurniawan. Daarnaast is de InTact-chip een zogenaamde temperatuurmonitor. Door middel van ingebouwde sensoren in de kist kan worden afgelezen of de flessen op de juiste temperatuur bewaard zijn, tot wel 15 jaar na verpakken. Zo kan de koper er zeker van zijn dat de Laurent Ponsot-wijn op de juiste temperatuur is vervoerd én bewaard.

 

Hoe smaakt Bourgogne Cuvée du Perce-Neige?

Terug naar de inhoud. We hebben het hier over de instapper van Laurent Ponsot; cuvée du Perce-Neige. Gemaakt van chardonnay druiven afkomstig uit de Cotes de Nuits in Bourgogne. Een witte wijn uit het jaar 2019; een jaargang van ongekende klasse. Er werd niet veel geproduceerd, maar de kwaliteit was top. En dat proef je hier direct. De kleur van de wijn is bleek goudgeel. Hij ruikt ingetogen en puur met aroma’s van witte perzik, kamperfoelie en wat notigs op de achtergrond. De smaak is opvallend zacht in de aandronk met volle rijpe intense fruittonen als perzik en abrikoos en toch ook mooie zuren. Lange slanke afdronk. Al met al: verfijnd met een prachtige balans.

Gougères Franse kaassoesjes
Gougères zijn heerlijke knapperige Franse kaassoesjes

Wat eten bij Bourgogne van Laurent Ponsot?

Deze Bourgogne doet het goed als apérief door z’n verfijnde frisheid. Maar bij zo’n prachtige witte Bourgogne kun je met verfijnde gerechten de kwaliteit van de wijn extra onderstrepen. Op I Love Food & Wine vind je de volgende verrukkelijke gerechten als:

Varkenshaas met champignon roomsaus
Varkenshaas met champignon roomsaus

Wil je deze wijn ook proeven?

Bourgogne Laurent Ponsot in de sneeuwBourgogne Cuvée du Perce-Neige is te koop via importeur Best of Wines. Best of Wines is internationaal bekend als expert op het gebied van wijnen in het hogere segment. Deze instapper kost € 28,95.

Mocht je nog meer kwaliteit in het glas willen, kies dan voor de Bourgogne Cuvée du Pandorea Meursault. Deze wijn is uitgeroepen tot de beste witte wijn van het jaar 2022 in de categorie witte wijn € 40,- plus. Prijs € 59,95.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met importeur Best of Wines. Lees voor meer info mijn disclaimer.