Vol rood

9.0 pnt: fluwelen Toro

Als gepassioneerd flamenco-liefhebster (ik volg al 14 jaar flamencoles, maar echt leren doe je het nooit!) heeft Spanje mijn hart gegrepen. Zo ook deze Spaanse volbloed ‘Toro’-wijn van topproducent Estancia Piedra . Een wijn in vermomming: powerful maar met een aangename fluwelen zachtheid. Gemaakt in het jaar 2010, en dat is een topjaar.  Perfect gerijpt, perfect op dronk. Hierover ben ik zéér enthousiast en hij krijgt een mooie score van 9.0/10 punten! Binnenkort te koop bij Vivino. Prachtige prijs-kwaliteit (let maar op…).  Een wijnaankoop die je niet mag missen.

Toro is een van de’ booming’ wijndistricten van Spanje in de noordelijke wijnregio Castilla y Leon, boven Madrid. Vijftien jaar geleden stonden hier nog maar 10 wijndomeinen, nu meer dan vijftig. Intussen is de kwaliteit naar een hoger level getild. Belangrijkste druivenras is een lokale variant van de overbekende Spaanse  tempranillo (Rioja); hier heet hij ‘tinto de toro’ met als bijnaam ‘Wild Horse’.

Zacht maar powerful

Deze Toro van bodega Estancia Piedra wordt gemaakt van 75% tempranillo, aangevuld met 25% garnacha. En juist die extra toevoeging zorgt voor fluwelen rondheid in deze wijn.

Hij is mooi volrood van kleur. In de geur rijp bosfruit en rijpe kersen, kruidig en aards. Ingetogen vanille. De aandronk is zacht maar powerful. Rijpe fruittonen, met aroma’s van  chocolade, aardsheid en balsamico. Hout mooi geïntegreerd. Lange afdronk. Mooie balans. Super prijs-kwaliteit!!!’

Wat eten we bij Toro van Piedra La Garona?

Heerlijk bij onze recepten:  lamsstoofpot, of lamskoteletjes. Maar ook heerlijk bij deze Marokkaanse gehaktballetjes.

 

Op de hoogte blijven van mooie wijn met goede beoordelingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief?