Von Winning bij Qunis

8,9 pnt: Pinot Noir uit de Pfalz

Qunis, Lijnden, Von Winning; ik had er nog nooit van gehoord (hoe is dat nou mogelijk?)! Maar dat is rechtgezet. Tijdens een hemelse lunch heb ik ontdekt hoe deze begrippen/onderdelen/woorden een mooi harmonisch geheel vormen. Een ervaring die absoluut gedeeld moet worden.

Restaurant Qunis in het dorpje Lijnden is een prachtig restaurant, gelegen onder de rook van Schiphol. Gesitueerd in een historisch gebouw dat tot de verbeelding spreekt: het stoom- en dieselgemaal De Lynden aan de ringvaart om de Haarlemmermeer. Ook de inrichting is werelds en ruim. Ik was verrast om zo dicht bij Amsterdam zoiets landelijks te ontdekken. Al 3 jaar presenteren chefkok/eigenaar Ronald Kunis met zijn echtgenote Tamara hier hun mediterrane keuken met verse groenten in de hoofdrol. Echt een pareltje dat ontdekt moet worden. Aanrader dus!

Interieur bij restaurant Qunis

Riesling, Sauvignon Blanc en Pinot Noir

Deze prachtige plek was de locatie voor een nadere kennismaking met de wijnen van wijndomein Von Winning, een tophuis uit de Pfalz (VDP). Hiervoor was de nog jonge wijnmaker Andreas Hütwohl speciaal overgekomen om een en ander toe te lichten. We proefden diverse witte wijnen, Sauvignon Blanc en diverse rieslings waaronder twee Großes Gewächs (‘Grainhübel’ en ‘Ungeheuer’). En daarna kwamen hun rode wijnen in het glas. Met name hun Pinot Noir II (2015) was een van mijn favorieten.

Pinot noir van Von WinningPinot Noir is maar 5% van hun productie, vertelt Andreas. In tegenstelling tot veel andere Duitse producenten noemen zij hun wijn Pinot Noir en geen Spätburgunder. Ze kiezen bewust voor een Franse naam om het Bourgondische karakter van hun rode wijn te benadrukken. Ze gebruiken dan ook een selectie van Franse klonen en de wijnstokken staan op een perfect gelegen wijngaard (Langenmorgen) waar de druiven mooi rijp worden en laat geoogst kunnen worden. Met name door de klimaatverandering wordt de Pinot Noir hier steeds beter volgens Andreas. De druiven worden met de hand geselecteerd, geperst en daarna op klassieke wijze vergist op grote houten foeders. Vervolgens nog 1 ½ jaar rijping in eikenhouten barriques (228 liter). Tijdens dit proces vindt een spontane malolactische vergisting plaats. Hierdoor ontstaan zachte zuren.

Subtiel kruidig en verleidelijk

Pinot Noir II oogt mooi kersenrood en helder. (Let op die II, want ze hebben ook nog een Pinot Noir I; the Big Brother!) De geur is subtiel kruidig, mooi rood fruit met een vleugje vanille. Uitnodigend. De aandronk is zacht, ook hier de prachtige kruidigheid met weelderige rijpe aroma’s van rood fruit. Krachtig, maar toch elegant. We proeven deze wijn in combinatie met het gelakte buikspek met Alkmaarse gort, verschillende soorten biet en hazelnootvinaigrette van restaurant Qunis. Een combinatie die staat. Het aardse van de biet sluit prachtig aan bij de wijn, en de hazelnoot onderstreept de complexiteit in de wijn. TOP!

Buikspek met biet en hazelnootolie bij restaurant Qunis
Mals buikspek met Alkmaarse gort, biet en hazelnootvinaigrette

 

Er is misschien een klein nadeel;  de wijn is wat aan de dure kant (€ 25,50), maar toch zijn prijs dubbel en dwars waard.

Wat eten bij Pinot Noir II van Von Winning?

Deze Pinot Noir van Von Winning combineert fantastisch bij het buikspek van Qunis, maar ook smaakt ook heerlijk bij de volgende gerechten: gegrilde radicchio met hazelnoot, risotto met bietjes en hazelnoot, bietenstamppotje met champignons of het gehaktbrood met spek.

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Op 29 augustus 2018 geproefd en beoordeeld door Jolande Vos van I Love Food & Wine.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Importeur van Von Winning is Vinites. Deze pinot noir is o.a. online te koop bij Buy Your Wine en Perfecte Wijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *