Winelife & Grenache

8,5 pnt: Olifantsberg uit Zuid-Afrika

‘Rijst&’ proeft en beoordeelt wijn in WineLife, magazine voor wijnliefhebbers en voor iedereen die van lekker drinken, eten en culinaire wijnreisjes houdt. In hetzelfde magazine verzorg ik de recepten van de gerechten bij geselecteerde wijnen voor de Koopgids. In laatste nummer (63) worden Grenache wijnen beoordeeld. Zo ook deze Olifantsberg uit Zuid-Afrika.

Portret Magda van der Rijst-4Daarvoor proeft Magda van der Rijst samen met een professionele gastproever wijnen binnen een bepaald thema die voor iedereen makkelijk verkrijgbaar zijn, in de winkel of via een webshop. In de februari WineLife was het thema: hartverwarmende winterwijnen van de grenache-druif. Uit 94 wijnen kozen Rijst& Edwin Raben (wine educator/meermalig Nederlands kampioen beste sommelier) er 24 uit. Allemaal winnaars, maar hun stijlen variëren van grootheden voor een chique diner tot comfortabele wijnen om bij te relaxen. Een van de winnaars (Olifantsberg Family Vineyards, Grenache Noir 2017) geef ik op Ilovefoodwine.nl een ereplaats.

Olifantsberg: vol van smaak, en toch verfijnd

Garnacha, grenache en cannonau zijn respectievelijk de Spaanse, Franse en Italiaanse naam van de druif die centraal stond in deze WineLife-proeverij.  Spanjaarden en Sardijnen vechten over zijn oorsprong, maar onder zijn Franse naam, grenache, is hij wereldwijd het bekendst. Hoewel het met die bekendheid ook tegenvalt omdat de druif, met name als grenache, veel vaker als onderdeel van een blend dan als single varietal op de markt komt. Grenache houdt van de zon en die warmte proef je terug in de wijnen. Het zijn zelden lichtgewichten als het om alcohol gaat, maar elegante en evenwichtige types worden er volop gemaakt.

Ik viel voor deze verrukkelijke Grenache uit Zuid-Afrika van WineMatters. Dit is puur Grenache, in al zijn volle, verfijnde glorie. Dus met warmte, rijp rood fruit, precies genoeg kruidigheid en milde zuren voor een sappige afdronk. geniet eerst van een glas zonder iets erbij en combineer hem dan met geroosterde groenten, gebakken witte vis of gevogelte. Hij komt van de leisteenbodems in Breedekloof, van de hellingen op de Brandwacht bergketen. 

Wat eten bij Olifantsberg Family Vineyards, Grenache Noir 2017?

Recepten van lekkere gerechten die bij deze wijn passen, vind je natuurlijk op Ilovefoodwine.nl: Andijvie-gierstschotel met shiitakeGehaktballetjes met paddenstoelenHartige taart met prei, Linzensoep met spinazie, Mexicaanse kabeljauwOssobuco van hertPasta met ossestaartsausRundvlees uit de oven met rodewijnsaus.

Linzensoep met spinazie
Vegetarische linzensoep met spinazie

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET RECEPT!

Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? WineLife 63 ligt nu in de winkel of lees via winelife.nl. Ook in dit nummer achtergrondinfo over wijnen van de grenachedruif – geschreven door Huib van Edixhoven. De volgende WineLife 64 ligt medio april in de winkel.

Met daarin: Rijst& proeft droge, zoete, stille en bruisende wijnen van de chenin-druif.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *