Lentekriebels

8,5 pnt MiP rosé vraagt om méér!

Het is 21 maart! Officieel is de (meteorologische) lente aangebroken: hartverwarmende winterwijnen kunnen in de kast, en de knisperende MiP rosé uit de Provence mag weer op tafel. Ik mocht alvast voorproeven van het kersverse jaargang 2022. En echt…, in één woord, nee, ik gebruik een hele zin. Dit is een rosé om verliefd op te worden. 

MiP rosé (MiP staat voor Made in Provence) is een bijna een soort merkrosé geworden. Herkenbaar zwart label, bleekroze van kleur en onweerstaanbaar fris en toegankelijk van smaak. Dé benchmark voor rosé uit de Provence. Deze tintelend frisse rosé wordt gemaakt door het dynamische koppel Guillaume en Virginie Philip. Sinds 2007 maken ze rosé op een kleinschalige manier op hun Domaine des Diables.

Duurzaam en milieuvriendelijk

In tegenstelling tot de meeste andere roséproducenten uit de Provence werken zij nog heel ambachtelijk. Ze doen letterlijk alles zelf; van wijngaarden bewerken tot wijn maken. Hun wijngaarden (16 ha eigen bezit en 40 ha geleasd) liggen aan de voet van de Montagne Sainte-Victoire.

Door het mooie microklimaat kunnen ze op een duurzame manier hun wijngaarden bewerken. Ze maken alleen gebruik van natuurlijke bemesting en werken zo milieuvriendelijk als mogelijk. Die zorgvuldigheid is terug te proeven in hun wijn. Dat blijkt ook uit de vele prijzen die zij al eerder in de wacht sleepten met name voor hun rosé. MiP is elk jaar Winnaar van de Concours Générale Paris en doet elk jaar mee aan het wereldkampioenschap voor roséwijnen. 

MiP rosé met bijzondere kurk

Bijzondere kurk van MIP roséBij MiP gebruiken ze geen schroefdop om de fles af te sluiten, maar een kurk. Maar geen gewone kurk. Nee, het is een kurk met een spreuk die een glimlach op je gezicht tovert: ‘Are you MiPing ready’. Nou, wij wel.

 

Hoe smaakt MIP ROSÉ CLASSIC 2022?

Prachtig verfijnd bleekroze van kleur. Dat is ook al meteen goed te zien want ze gebruiken een doorzichtige glazen fles. De geur is meteen bedwelmend en aanstekelijk. Veel rood fruit aroma’s, maar wat perzik en op de achtergrond wat lichte rozenblaadjes. De aanzet is fris en fruitig met een rond en zacht mondgevoel. Rijpe fruittonen, volle smaak en een lichte kruidigheid. In de afdronk een zacht citrusbittertje. Verleidelijk lekker, en heerlijk doordrinkbaar.

 

Wat eten bij MiP rosé Classic?

Perfecte rosé als aperitief. Maar je kunt er ook iets te eten bij serveren. Denk aan lichte voorgerechten, salades en mediterrane gerechten met vis, gamba’s, groenten en kip.

Wij dronken hem in combinatie met een pasta met paprika-pesto en een veldsla met avocado en lente-uitjes. En dat smaakte uitstekend. Andere gerechten van I Love Food & Wine die het ook goed gaan doen zijn… Ik zet ze op een rijtje. 

Tomatentaart met olijventapenade uit het kookboek Provence van Alex Jackson
Tomatentaart met olijventapenade

Klik op de link voor het bijbehorende recept.

Hele tarbot van de Big Green Egg uit het kookboek Koken met de Big Green Egg
Hele geroosterde tarbot

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met importeur Bovino. Lees voor meer info mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *