Zacht & Fruitig

8,4 pnt zeldzaam Zuid-Spaans wit

Was het tot een aantal jaar geleden nog een en al chardonnay en merlot wat de klok sloeg, tegenwoordig staan wijnen van onbekende, inheemse druivenrassen weer volop in de belangstelling. Toegegeven, daar zitten natuurlijk rassen tussen die met goede reden een beetje in de vergetelheid geraakt waren… Het grote voordeel van deze trend is echter dat er ook veel goede, onbekende rassen, zoals de vijiriega, boven water komen die spannende, originele wijnen opleveren. De ‘Viji’ van Veleta is zo’n wijn van de laatste categorie. Het proefpanel van I Love Food & Wine is aangenaam verrast en beoordeelt deze wijn met een mooie 8,4.

‘Viji’ is een afkorting van de druif vijiriega, een oud Spaans druivenras. Je komt deze witte druif alleen op kleine schaal tegen in het Zuid-Spaanse Andalusië en op de Canarische eilanden (daar onder de naam vijariego). Best een zeldzaam ras dus. Juan Palomar van Dominio Buenavista is een van de weinig wijnboeren op het Spaanse vasteland die zich over dit ras ontfermd hebben.

Wijnmakers-team van Veleta
Wijnmakers-team van Veleta

Zijn wijngaard met vijiriega bevindt zich in de D.O. Granada (om specifiek te zijn in de subzone Contraviesa Alpujarra) nabij het plaatsje Ugijar, op de zuidelijke hellingen van de Sierra Nevada. Ironisch genoeg was Juan nou ook net degene die o.a. merlot en chardonnay in deze regio introduceerde, maar gelukkig zag hij dus ook het potentieel van de inheemse vijiriega. Sterker nog, wijn van deze druif is tegenwoordig zelfs één van zijn specialiteiten. De merknaam Veleta, waaronder hij zijn wijnen op de markt brengt, is tevens de naam van de op één na hoogste berg van de Sierra Nevada.

Fruitig en floraal

De wijn fonkelt goudgeel in het glas. Aanvankelijk is hij een beetje gesloten, maar zodra de wijn zich opent valt er veel aan te snuffelen. We ruiken en proeven lychee, peer, perzik, limoen, gele appel, wat bloemigheid, een lichte kruidigheid en een klein bittertje. De wijn heeft vrij lage zuren, waardoor hij in de mond zacht en romig voelt zonder zwaar te zijn. ‘Anders dan anders’ in positieve zin!

Wat eten bij vijiriega?

De Viji biedt als glas op zich al een hoop vermaak. Nestel je in een gemakkelijke stoel, goed boek erbij en dan rustig proeven hoe de wijn zich ontwikkelt in het glas. Toch liever er wat bij eten? Importeur Granada Wijnen raadt er kip met venkel en sinaasappel bij aan. Ook paella is een goede keuze, of gerechten met een romige saus zoals mosselen in kerrieroom en zeebaars met courgette en kokos. Salades zijn ook een goede optie: probeer hem bij deze zomerse salade met ham en verse perzik of deze gado gado-salade met tempeh.

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Met korting te bestellen

Lezers van I Love Food & Wine krijgen 5% korting wanneer ze deze wijn bij Granada Wijnen gaan bestellen. Gebruik de kortingscode ILFW5, en klik op de link in de rechterkolom hiernaast ‘Deze wijn kopen’.

Wil je wijn nog eerst zelf proeven voordat je hem bestelt? Meld je aan voor de (gratis) kerstproeverij op zondag 17 december.

 

Op 24 oktober 2017 geproefd en beoordeeld door ILFW-proefpanel.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *