Chopo rosé uit Jumilla

Karaktervolle elegantie
8,1 pnt: Spaanse rosé met Provence-blush

‘Spaanse rosé, anders dan anders’, zo typeer ik deze bijzondere Chopo-rosé uit Jumilla.  Frisfruitig van smaak met de bleekroze kleur van een Provence-rosé.  Afkomstig van het wijnhuis Bodega Alceño uit de Zuid-Spaanse regio Jumilla. Die wil je zeker proeven. Ik geef hem een ruime acht. 

De naam zegt het al: ‘Chopo’. Het Spaanse woord voor populier. En deze rosé doet daaraan denken: sierlijk, maar tegelijkertijd fier en stevig. Gemaakt van de inheemse monastrell, de Spaanse naam voor de mediterrane blauwe druif mourvèdre. Door zijn dikke schil is hij bij uitstek geschikt voor het warme en zonnige klimaat van de wijnregio Jumilla in Zuid-Spanje. Hier komt hij helemaal tot zijn recht en levert  wijnen met karakter. Een karakter dat nog eens wordt versterkt doordat de druiven van Bodega  Alceño rijpen op een hoogte van 600 – 800 meter boven de zeespiegel. Resultaat; mooie rijpe druiven met voldoende frisse zuren.

Wat proef je?

Spaanse rosé is meestal donkerroze van kleur en smaakt stevig en kruidig. Deze rosé uit Jumilla is anders. Prachtig bleekrose van kleur. Uitbundig geurend naar rijpe perzik en frambozen met op de achtergrond een toets van tijm. De smaak verrast: bij aandronk meteen een roze grapefruitbittertje en klaterende frisse zuren maar ook rijpe fruittonen. Aroma’s van aalbessen, opnieuw perzik en wat citrus. Tintelt licht. Sappig en karaktervol . Een verrassend glas rosé, anders dan anders.’

Wat eten bij Chopo rosé uit Jumilla?

Het is ten eerste een aantrekkelijk aperitief door zijn frisheid en spanning. Maar doet het nog beter met een bordje tapas ernaast.  Maar zet hem ook gerust bij een frisse salade met verse perzik en ham. Of bij een pasta met verse tomaten, basilicum en spinazie. Ook heerlijk in combinatie met een watermeloensalade met munt en feta.

BBQ Watermeloen met feta
Salade van watermeloen met munt en feta

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

 

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *