Azul Y Garanza wit Tres Blanco

Zomerse kwaliteitswijn
8,0 pnt: Spaans wit uit Navarra

In de Spaanse Navarra maken ze wit, rosé en rood. We proefden in het proefpanel een witte biologische wijn met een puur karakter. Een aromatische zomerwijn, die als aperitief-wijn hoog zal scoren, maar die vooral ook goed combineert met frisse, smaakvolle gerechten. Lees waarom het panel een hoge score geeft…

In het Spaanse wijngebied Navarra, gelegen aan de noordkant van de Ebro en grenzend aan Frankrijk, Baskenland en de Rioja, heerst een heet en droog klimaat met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, soms meer dan 15 graden. Hierdoor blijven de druiven weliswaar klein, maar wel zeer geconcentreerd, wat het hoge smaakgehalte verklaart. 

Biologisch en vegan

Deze witte wijn wordt gemaakt door de twee jonge wijnmakers María Barrena en Dani Sánchez Nogué; eigenaars van bodega Azul y Garanza. Ze maken de wijn van 30% macabeo (ofwel viura) en 70% garnatxa blanca, daarna wordt hij vergist en gerijpt in cementen kuipen. Ze werken biologisch. Op het etiket staan de termen: ’Viñedos de biodiversidad’ en ‘vegan’. En de verwachting die het etiket belooft (wijn die met aandacht wordt gemaakt), maken de wijnmakers helemaal waar. Het is een mooie pure witte wijn. Het wijnblad Perswijn gaf deze wijn vier sterren (voor de 2015).

Hoe smaakt deze wijn? 

De wijn geurt heerlijk naar citrus, passievrucht en abrikoos. Ook in de pittige, frisse smaak vind je veel fruitaroma’s, als appel, peer, wat citrus (mandarijntjes ), maar ook wat rijps als passievrucht en abrikoos. Een feestje voor op het terras, maar ook erg geschikt om te drinken bij een fris, smaakvol zomers gerecht.

Wat eten bij bij Tres Bianco uit Navarra?

Allereerst is dit een uitstekend aperitief, schenk hem bij Spaanse tapas. Maar de wijn combineert ook heel goed bij een zomerse salade, bijvoorbeeld een salade met asperges en mango, salade met asperges en zalm, salade met geitenkaas, peer en walnoten .Ook bij asperges een uitstekende begeleider, zoals deze ravioli met asperges en garnalen.

Aspergesalade met kwartelei en zalm

Klik op de linkjes voor het recept!!!

Heb je deze wijn ook geproefd? Laat mij weten wat je ervan vindt.

Deze tekst is geschreven door Els Groot.

Op de hoogte blijven van het laatste I Love Food & Wine-nieuws? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *