WineLife & Nieuwe-Wereld-Syrah

8,0 pnt: Shiraz uit Zuid-Afrika

Lees je weleens WineLife; het wijnmagazine voor iedereen die van lekker drinken, eten en culinaire wijnreisjes houdt? In elk nummer verzorg ik de recepten bij de geselecteerde wijnen voor de Koopgids. Een andere rubriek is ‘Rijst&’ proeft. Hier beoordeelt Magda van der Rijst, wijnvrouw van het jaar, elke keer opnieuw wijn met een bepaald thema. In de november-editie van WineLife stond Shiraz uit de Nieuwe Wereld centraal. Een van de WineLife-winnaars een Shiraz uit Zuid-Afrika (Waterkloof Estate, False Bay Old School 2019, False Bay) geef ik op Ilovefoodwine.nl een ereplaats.

Portret Magda van der Rijst-4
Portret Magda van der Rijst

Uit de tientallen inzendingen werden er 28 geselecteerd door Rijst& Moritz Peeters. Moritz is importeur van wijnen uit de hele wereld, met een voorkeur voor relatief onbekende producenten uit verre, vreemde oorden.  Op het Vasteland in Rotterdam verkoopt hij zijn wijnen direct aan de consument.

Syrah versus Shiraz

Syrah is van oorsprong Frans, maar voelt zich heel goed thuis in andere landen en op verre continenten. Daar wordt hij meestal Shiraz genoemd en dat staat doorgaans voor een eigen stijl met specifieke kenmerken, zoals die van sappig fruit, opwekkende zuren en een zacht mondgevoel dankzij de rijpe tannine. In WineLife kregen kostbare wijnen een podium, maar ook deze verrassend voordelige biologisch-dynamische wijn uit Zuid-Afrika: False Bay Old School van Wijnhuis Waterkloof (€ 6,95).

Hoe smaakt deze Shiraz uit Zuid-Afrika van Waterkloof Estate?

Deze ‘False Bay Old School’ rijpt in grote houten vaten, is vol zonder zwaar te worden, zacht en meegaand, met schoon fruit en wat vanille. Schenk deze wijn aan de koele kant, op zo’n 15°C. Dan komen aroma’s van kersen en bessen lekker naar voren. Door zijn soepele structuur heeft hij totaal geen last van die lagere serveertemperatuur. Integendeel. Het is een heerlijke herfst- en winterhuiswijn geschikt voor zo en aan tafel.

Filotaart met pompoen, bulgur, en rozijnen uit Cyprus van Georgina Hayden
Filotaart met pompoen, bulgur, en rozijnen

Wat eten bij Shiraz uit Zuid-Afrika van Waterkloof Estate?

Op I Love Food & Wine vind je de mooiste wijn&spijs combinaties. De volgende recepten passen uitstekend bij deze soepele, maar volle Shiraz. Hij combineert eigenlijk bij alles; van een simpele stamppot tot een ossobuco van hert. Aan jouw de keus!

Cote de boeuf met geroosterde wortelgroenten
Cote de boeuf met geroosterde wortelgroenten

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJPASSENDE RECEPT!

 

Benieuwd naar de andere shiraz-winnaars en hun proefportretten? WineLife 67 ligt nu in de winkel of lees via winelife.nl. Ook in dit nummer achtergrondinfo over de shiraz-druif en de wijnen die ervan gemaakt worden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *