Spaans zonder hout

8,0 pnt: Sappige Rioja, biodynamisch

Wie aan Rioja denkt, ziet meestal Amerikaanse houten barrels voor zich waar deze wijn stevig in is gerijpt. Een uitbundige geur en smaak van kokos, vanille, zwoel fruit komt je tegemoet. Dat is voer voor de liefhebbers van een Rioja Gran Reserva. Maar deze biodynamische Viña Ilusion is totaal iets anders. Hier gaat het om dartelende zuivere wijn boordevol rijp fruit. Niet super complex, maar oh zo lekker. Het proefpanel van I Love Food & Wine wordt niet alleen blij van de inhoud, maar door ook het super vrolijke etiket, en geeft deze wijn een terechte 8.

Wijnmaker Martin Andrés Alonso Etayo, een man met idealen, produceert deze betaalbare biodynamische Rioja. In het bekendste wijngebied van Spanje tref je vooral grote wijnmagnaten aan met miljoenenomzetten in moderne futuristische bodega’s. Groot is dan ook het contrast met deze kleine wijnboer die op de hellingen van de berg Isasa (5 ha), in het midden van de Cidacosvallei, zijn druiven verbouwd. Dit doet hij geheel volgens de principes van Steiner (biodynamie) en Masanobu Fukuoka (permacultuur, waarbij nadruk ligt op het natuurlijke ecosysteem). Daarnaast maakt hij gebruik van zonnecollectoren, recycling van het in de kelder gebruikte water, zo min mogelijk sulfiet en wilde gisten bij de wijnbereiding. Vanwege de ligging op grote hoogte is er een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur waardoor de druiven ’s nachts genoeg afkoelen om al hun fruitaroma’s te behouden. Martin maakt maar twee wijnen (Viña Ilusion en Prana), daarnaast verbouwen ze ook olijven, kweeperen en ander fruit. Je kunt er ook overnachten. De wijn is ook nog eens geschikt voor veganisten.

Rijpe bramen, rokerige geuren

Dus als je de Viña Ilusion 2016 van Alonso Etayo opentrekt ben je verbaasd. Prettig verbaasd, dat wel. Deze Joven Rioja is een sappige, zuivere wijn boordevol zwart fruit zoals rijpe bramen en kersen, kruidig (laurierdrop), wat rokerige geuren en zachte tannines. Gemaakt van een blend van 75% tempranillo, 10% graciano, 10% garnacha, en 5% cabernet sauvignon. Niet super complex maar dorstlessend lekker! Echt een wijn waar het niet bij één glas blijft. En je wordt niet alleen blij van de inhoud maar ook van het super vrolijke etiket. Het proefpanel gaf deze wijn een 8.

Wat eten we bij Viña Ilusion 2016?

Deze sappige, fruitige wijn doet het goed bij Paella, kip met rode paprikajam, of een lichte Spaanse stoofschotel maar ook als aperitiefwijn bij tapas met iberico ham en manchego. Serveer hem lichtgekoeld, rond de 15 graden en geniet!

Spaanse kip met chorizo
Spaanse kip met chorizo

 

Deze tekst is geschreven door Titia Boxma/Jolande Vos.

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Op 25 april 2018 blind geproefd en beoordeeld door ILFW-proefpanel.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.