Italiaanse charme

8,0 pnt: sappige Gaglioppo uit Cirò

Er zijn van die druiven die je niet zo vaak tegenkomt, maar die wel degelijk de moeite van het ontdekken waard zijn. Gaglioppo is er zo eentje. Deze blauwe druif groeit hoofdzakelijk in het uiterste zuiden van Italië, in Calabria. Hier maakt Cantine de Luca van 100% biologisch verbouwde gaglioppo zijn ‘Nettare di Abramo’. Het proefpanel van I Love Food & Wine is gecharmeerd van deze levendige Italiaan en geeft een mooie 8.

Wanneer je in gedachten de ‘laars’ van Italië voor je ziet, dan vormt Calabria een groot deel van de voet (vanaf de tenen). Houden we deze vergelijking nog even aan, dan vind je de DOC Cirò, waar deze Gaglioppo vandaan komt, achteraan de bal van deze voet. Hier verwacht je een mediterraan klimaat met milde winters en hete, droge zomers…. En dat klopt. De wijngaarden van Cantine de Luca liggen echter op een hoogte van zo’n 200 meter op de berghellingen, waar de koele nachten ervoor zorgen dat de gaglioppo zijn frisse zuurgraad behoudt. Na de handmatige oogst volgt een koele inweking van de druiven, waarna de wijn gist en rijpt op roestvrijstalen vaten. De hieruit resulterende ‘nectar’, Nettare di Abramo, is vernoemd naar Abramo de Luca, oprichter van het wijngoed (in 1994) en vader van de huidige eigenaar Vincenzo de Luca.

Levendig, fruitig rood

Deze Nettare di Abramo heeft in het glas een mooie kersenrode kleur. In de neus, heel toepasselijk, volop rijpe kersen, verder aardbeien en iets kruidigs. Ook in de mond barst de wijn van het rijpe rode fruit: frambozen, bramen, aardbeien en zowel zure als rijpe zwarte kersen. Daarnaast een milde kruidigheid. Zijn goede zuren en vriendelijke tannines maken van deze Gaglioppo een lekker sappige rode wijn met voldoende structuur. Lekker levendig met wat bite. Echt een wijn om ietsje gekoeld te drinken zodat zijn fijne fruitigheid extra goed naar voren komt.

Wat eten we bij deze Nettare di Abramo?

Dankzij zijn mooie zuurgraad is deze wijn een ideale match met lamskoteletjes met een frisse kappertjesdressing. Diezelfde zuren bieden ook lekker tegenwicht aan het vettige van de worst van deze venkelworst met basilicum en tomaat. Probeer deze Galioppo ook vooral bij aubergine-moussaka uit Turkije of bij wat pittiger pasta’s met tomatensaus, zoals pasta met tomatensaus en wodka of pasta puttanesca.

Venkelworst met basilicumpuree
Venkelworst met basilicumpuree

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Deze tekst is geschreven door Monique van Kruining.

Op 17 oktober 2018 blind geproefd en beoordeeld door I Love Food & Wine-proefpanel.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *