WineLife & Orange Wine

8,0 pnt: Riesling Fleur de Peau uit de Elzas

Wist je dat ik voor het magazine WineLife in elke nummer de wijn & spijs recepten verzorg die passen bij de wijnen uit de Koopgids? Een andere rubriek is ‘Rijst&’ proeft. Daarvoor proeft Magda van der Rijst samen met een professionele gastproever wijnen binnen een bepaald thema. In de uitgave die nu in de winkel ligt (78), staan orange wines centraal.

Wat is orange wine?

Orange wijn, oftewel oranje wijn, staat voor witte wijn waarvoor de druiven met de schil vergisten, net zoals bij blauwe druiven voor rode wijn gebeurt. De schillen geven extra kleur, smaak en ook ‘bite’ aan de wijn. Kort door de bocht kun je zeggen dat oranje wijn het frisse, fruitige van witte wijn heeft en het stevigere mondgevoel van rode. Samen met Birk Heijkants, kenner van dit type wijnen (sommelier) en mede-eigenaar van het hippe restaurant Rotonde in Rotterdam, selecteerde Magda er een kleine 20. Uit hun selectie sprak deze Elzasser van Léo Dirringer mij heel erg aan. Een vin nature gemaakt van riesling druiven.

Gestoofde appel, specerijen en milde zuren

De riesling druiven voor deze witte wijn vergistten tien dagen met de schillen. Daarna werd pas het sap van de schillen gescheiden en rijpte hij een jaar in grote vaten. Dat alles heeft hem de warm oranje-gele tint van amber gegeven. Dat warme vind je ook terug in de smaak. Het is een mix van gestoofde appel en specerijen met daarbij milde zuren die voor levendigheid zorgen en een soepel mondgevoel met wat stevigheid. Lekker voor zo, bij (rode) kaas, maar ook bij allerlei gerechten.

Wat eten bij Orange wijn Riesling Fleur de Peau?

Orange wijn smaakt anders dan anders. Deze orange riesling combineer je dan ook met heel andere gerechten dan dat je met een gewone riesling zou doen. Bij deze wijn mogen de gerechten rijker zijn. Ik zet de mogelijkheden even op een rijtje.

Kip met mango
Kip met mango en gember

Wil je dit ook proeven?

Léo Dirringer Orange Riesling Fleur de Peau 2020 is te koop bij  Zekvinos.nl, € 17,95

 

Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? WineLife 78 ligt nu in de winkel en kijk anders op winelife.nl bij WineLife 78. Je vindt er ook een uitgebreide uitleg over het ontstaan en maken van orange wines.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *