WineLife & Beaujolais

8,0 pnt: Beaujolais Le Ronsay 2018

In WineLife, magazine voor wijnliefhebbers en voor iedereen die van lekker drinken, eten en culinaire wijnreisjes houdt, verzorg ik de recepten van de gerechten bij geselecteerde wijnen voor de Koopgids. Een andere rubriek is ‘Rijst&’ proeft.

Wijnjournalist Magda van der RijstDaarvoor proeft Magda van der Rijst samen met een professionele gastproever wijnen binnen een bepaald thema die voor iedereen makkelijk verkrijgbaar zijn, in de winkel of via een webshop. Afgelopen maand, in WineLife 60, was het thema: BEAUJOLAIS.

Uit ruim 57 wijnen kozen Rijst& Birthe van Meegeren, ‘Wijnvrouw van het Jaar 2019’, vaste wijnspecialiste bij Gall&Gall en onder meer ook medeverantwoordelijk voor de wijnen die in KLM economy- en businessclass worden geschonken, 19 supersappige rode wijnen. Sommige zijn lekker voor zo, andere zijn perfect om mee te herfst-borrelen en er zijn er ook die aan tafel het beste tot hun recht komen. Een van de winnaars (Jean-Paul Brun, Le Ronsay 2018) geef ik op Ilovefoodwine.nl een ereplaats.

Beaujolais was een poosje uit beeld, maar is bezig met een ware come back. Jonge wijnmakers, nieuwe visies en onze trek in lekkere, licht verteerbare wijnen zetten het gebied weer helemaal op de kaart. Beaujolais is een unieke wijn. Hij bestaat uit gamay, een druif die je buiten de Beaujolais nauwelijks tegenkomt. Veel Beaujolais-wijnen worden volledig of gedeeltelijk met macération semi-carbonique gemaakt. Die geeft hem zijn heldere, paarsrode tint en een levendige, speelse smaak barstensvol fris rood fruit. Er zijn wijnmakers die niet aan deze koolzuurinweking doen en Beaujolais op traditionele wijze produceren. Die wijnen zijn nog steeds relatief licht en fris, maar doorgaans wat steviger.

Hoe smaakt Le Ronsay van Jean Paul Brun?

Beaujolais en Morgon le Brun 2018Beaujolais van Brun is zo’n klassieke, traditionele Beaujolais. Eerlijk. Heerlijk. Op een boerse manier verfijnd. Met bosachtige tonen, snufje kruiden, wat peper, iets aards en dat allemaal in een soepel jasje. Perfecte herfstwijn! Le Ronsay is de naam van de wijngaard.
Bovendien kreeg ook de Morgon van Jean Paul Brun 3 sterren toebedeeld door Magda en Birthe. Alleen deze is wel wat hoger geprijsd (€ 10,35 versus € 13,80). De ideale begeleider van een salade met spekjes, vindt Birthe!

Wat eten bij Jean-Paul Brun, Le Ronsay 2018, Beaujolais?

Recepten van lekkere gerechten die bij deze wijn passen, vind je natuurlijk op deze website. Kies voor Charcuterie, Gevulde scharrelkip, Griekse kip met feta en verse kruiden, King toast van de chef met lef, Gehaktbrood met ei en spek, Andijviestamppot met gehaktballetjes, Gegrilde lamskoteletjes met ratatouille, Poule au pot, Caesarsalade met gegrilde tonijn. Maar de klassiekers als Coq au vin passen als een huis.

King Toast liggend; toast met avocado en spiegelei
Toast met kip en avocado

Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? WineLife 60 ligt nu in de winkel of lees via winelife.nl. Ook in dit nummer achtergrondinfo over Beaujolais – de streek, cru’s en de productiemethode – geschreven door Huib van Edixhoven.

De volgende WineLife 61 ligt 18 oktober in de winkel. Met daarin:  samen met Ellen Scholtens, culinair journalist en jurylid bij tv-programma ‘De Nieuwe Lekkerbek’.

 

Op de hoogte blijven van recepten met bijpassend wijnadvies? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *