Fluweelzacht rood

8.8 pnt: Zuid-Franse ontdekking

Een ware ontdekking : dat is deze Côtes du Roussillon Villages van Château Saint Roch. Gemaakt door een wijnmaker die zijn sporen reeds verdiend heeft met Domaine Lafage uit het zuidelijkste puntje van Frankrijk. De krachten zijn hier gebundeld op het beste terroir van deze streek waar met uiterste zorg wordt gewerkt. Zo ontstaat een wijn om van te kwijlen: fluweelzacht met rijpe geuren van bosbessen, zoethout en donkere chocolade met een vleugje vanille. I Love Food & Wine is razend enthousiast en geeft 8.8 punten. Dit noem je ‘absolute waar voor je geld’. Nu te koop bij Vivino!

Château Saint Roch ligt in de meest zuidelijke wijnregio van Frankrijk: Côtes du Roussillon, tussen Perpignan aan de kust en de historische stad Carcassonne. Hier, aan de rand van het kwaliteitsgebied Maury, bevindt zich het Chateau Saint Roch in de Aglyvallei. Wijnmakers-echtpaar Jean-Marc en Eliane Lafage (bekend van Domaine Lafage) starten daar een volledig nieuw project gericht op kwaliteit op een plek waar het terroir nog beter is.

De druiven (grenache, syrah en mourvèdre) zijn afkomstig van verschillende wijngaarden rondom het château, van wijnstokken die ouder zijn 60 jaar. Met veel zorg wordt er hier met de hand geplukt en geselecteerd. Vergisting vindt plaats in nieuwe eiken vaten van 500 liter. Pas daarna gaat het wijnmakers-echtpaar (Jean-Marc en Eliane Lafage) blenden. Tot slot een rijping van 6 maanden op eiken vat  (60%).

Vol & Fluweelzacht

Jammig fruit stuift het glas uit (bramen, gekonfijte kersen) met daarnaast wat kruidigheid en zachte vanilletonen. Mooie fluweelzachte aandronk met rijp zwart fruit, een hint van chocolade en opnieuw kruidigheid. Maar ook goede zuren en structuur. Niet al te zwaar. Lange afdronk. Een echte aanrader! Bovendien breed inzetbaar en heerlijk doordrinkbaar.

Wat eten we bij Château Saint Roch ‘Chimères’?

Smaakt verrukkelijk bij alle soorten rundvlees en bij wild (bijvoorbeeld Hazenpeper met bietjes). Ook heerlijk bij een gebakken eendenborst, Runderstoofpot met salie of Spaanse runderstoof met groene kool of een Gegrilde biefstuk met nachos. Klassiek: Côtes du Roussillon met zuurkoolstamppot. Doet het ook goed in combinatie met blauwader-kaas.

 

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijnen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.