Elegant & Complex

8.6 pnt: Grand Vin uit Stellenbosch

Landgoed Glenelly is een bijzonder estate. Het huis is opgericht (2003) door de Franse dame  Mary-Eliane de Lencquesaing, afkomstig van het topdomein in Bordeaux Château Pinchon Longueville Comtesse de Lalande. Zij is overtuigd van het potentieel van Glenelly in Stellenbosch en wil daar op een Franse manier wijn gaan maken. Deze Grand Vin is een van hun toplabels; een bordeauxblend, aangevuld met Shiraz. In de Plattergids 2016 krijgt de wijn 4,5 / 5 sterren. Het proefpanel van I Love Food & Wine is ook zeer enthousiast en waardeert deze Zuid-Afrikaanse blend met 8.6 punten.

Glenelly ligt in de Ida vallei op de hellingen van Simonsberg, in de beroemde wijnregio Stellenbosch op slechts enkele kilometers afstand van Kaapstad.

Franse stijl

May-Eliane’s expertise op Pichon Longueville, in combinatie met uitgebreide studie van het Glenelly terroir, heeft geleid tot grote veranderingen bij Glenelly . Ze heeft als doel een perfect evenwicht te creëren tussen een Zuid-Afrikaanse terroir en een Franse stijl van wijn maken. In 2004 werden de eerste Franse wijnstokken aangeplant.

Intens verleidelijk

Het proefpanel is enthousiast. Het is een levendige, volle, gestructureerde wijn met een fijne elegantie, geweldige intensiteit, veel rijp geconcentreerd fruit, maar ook goede zuurgraad. Ook tonen van koffiebonen en tabak. Lange, verleidelijke afdronk. De 2009 Grand Vin is wat later dan normaal op de markt gebracht omdat de Shiraz langer tijd nodig had om te rijpen om zo beter te kunnen integreren met de Cabernet Sauvignon.

Wat eten we bij Zuid-Afrikaanse Glenelly?

De wijn gaat geweldig samen met gegrild en gebakken vlees, zoals rundvlees uit de oven met rode wijnsaus, of hertenbrasato, maar ook heerlijk bij kwartels geglaceerd met appelstroop of gerijpte kaas.

Deze tekst is geschreven door Yvonne Zohar.

Op de hoogte blijven van de beoordelingen van het I Love Food & Wine-proefpanel? Geef je op de nieuwsbrief.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *