Elegante kracht

8.1 pnt: karaktervolle tempranillo

Een van de Spaanse topregio’s is Ribera del Duero. Hier is druivenras tempranillo heer en meester. Zeker als hij wordt gemaakt door wijnmaker Alejandro Fernández van wijndomein Pesquera. Ze noemen hem de ‘King of Tempranillo’. Sinds de jaren 80 timmert hij hier aan de weg om Ribera del Duero moderner te maken. En met succes! Maar deze Dehesa La Granja is ook van zijn hand, alleen afkomstig uit een ander gebied. Ook gemaakt van tempranillo. Resultaat: een hartverwarmende wijn die maar liefst 24 maanden gerijpt heeft op Amerikaanse eiken. Bijnaam: ‘kleine Pesquera’. Karaktervolle wijn om te ontdekken; ik ben onder de indruk en geef hem een hoog cijfer. Nu te koop bij Vivino!

Alejandro Fernández kocht bodega Dehesa La Granja in 1998 op basis van intuitïe. Het ligt net buiten de DO Toro (onderdeel van Castillo y León), tegen de grens van Portugal aan de oever van de rivier Guareña. De eeuwenoude bodega was vroeger een bedrijf waar vechtstieren werden gefokt, nu wordt er topwijn gemaakt. Alejandro beplantte de grond met wijnstokken afkomstig van zijn gerenommeerde domein Pesquera in Ribera del Duero. En opnieuw maakt  de ‘King of Tempranillo’ een hartverwarmende Spaanse wijn, maar dan uit een andere regio.

Vol & rond

Na vinificatie rijpt de wijn 24 maanden op Amerikaans eiken met subliem resultaat. De wijn oogt door z’n paars/rode kleur nog jong. In de geur rijp jammy fruit (pruimen) met duidelijke houtlagering. Rijpe ronde aandronk met fruitaroma’s van pruimen en bramen. Aanwezige tannines geven structuur. Goede afdronk waar ook het vanille opnieuw naar voren komt. Kortom: mooi stevig glas rode wijn met een goede sappigheid, structuur en balans. Hout is duidelijk aanwezig zonder dat het overheerst. Kracht én elegantie zoals we van Alejandro gewend zijn.

Wat eten we bij Dehesa La Granja?

Heerlijk in combinatie met allerlei soorten vlees, zowel geroosterd als gestoofd. Probeer hem eens bij de Ierse lamsstoofpot, of de gehaktballetjes met paddenstoelen.

 

Heb je deze wijn ook geproefd? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Op de hoogte blijven van het laatste Food&Wine nieuws? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.