Rosso Veronese van Arduini

Aangenaam rood
8.0 pnt: soepel zusje uit Veneto

Uit het land van Amarone en Ripasso komt deze Rosso Veronese van wijnhuis  Luciano Arduini. Hij is gemaakt door een van de beste Italiaanse wijnmakers in de wijnregio Veneto; hét gebied van de Valpolicella. Deze rosso wordt net even anders gemaakt, maar het resultaat mag er zijn. Wij geven deze soepele rode wijn een ruime acht. Nu met korting te koop bij Vivino.

Deze Rosso Veronese wordt voor het grootste deel gemaakt van dezelfde druivenrassen als de bekende Valpolicella, namelijk dé kwaliteitsrassen corvina en corvinone. Maar deze Rosso wordt daarnaast aangevuld met  het inheemse druivenras rebo (ipv rondinella) . En juist dat ras maakt deze wijn zo interessant: hij zorgt voor dat krachtige en pittige boeket. De ‘tere’ corvina-druif (corvina betekent sensibel) zorgt voor de mooie geur en kleur, terwijl kwaliteitsras corvinone verantwoordelijk is voor ruggengraat en structuur. Een bijzonder drietal dus!

Voor bij de open haard

Na de fermentatie rijpt de wijn ca. 12 maanden op kleine houten vaten, en krijgt daarna nog 6 maanden rijping op fles voordat de wijn op de markt komt.

De wijn oogt mooi helder en heeft al wat kleurontwikkeling door de ouderdom. Hij ruikt heerlijk naar rijpe kersen en amandelen plus een zweempje tabak. De aandronk is zacht met aroma’s van rijpe kersen maar ook frisse zuren voor het tegenwicht. Rijpe tannines zorgen voor structuur en mondgevoel. Goede afdronk met een amandelbittertje. Heerlijk soepel glas rood voor bij de open haard.

Wat eten we bij Rosso Veronese?

Deze rode wijn smaakt uitstekend in combinatie met stoofschotel van rundvlees met pompoen of een pasta met hertenstoofvlees of konijn, lasagne met gegrilde groenten of met een simpel balletje gehakt. Heerlijk voor bij de open haard als het buiten koud is.

 

Klik op de linkjes voor het recept!!!

Heb je deze wijn ook geproefd? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Op de hoogte blijven van het laatste Food&Wine nieuws? meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

 

2 thoughts on “8.0 pnt: soepel zusje uit Veneto

  1. Leuk stuk, maar rebo is geen inheems druivenras… het is een kruising tussen merlot en teroldego gemaakt door Rebo Rigotti in 1948 (bij het l’Istituto agrario di San Michele all’Adige)…. Gino Pedrotti in Trentino maakt een 100% rebo, de smaak is aards en kruidig door de teroldego-genen en rond-vol door die van de merlot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *