Kerstwijn

8.0 pnt Baron de Ley Rioja Reserva 2018

Zeg je Tempranillo, dan denk je meteen aan de Spaanse wijnregio Rioja. Een geweldig mooi wijngebied met een groot scala aan wijnproducenten. Baron de Ley is een van de oudste, en een van de allermooiste. Deze Barón de Ley Reserva is een van hun paradepaardjes. Heel geschikt voor op de kerstdis!

Het wereldberoemde wijngebied Rioja is met het wijngebied Priorato het enige wijngebied in Spanje dat ingedeeld is in de hoogste categorie DOCa. Dat betekent dat de wijnen uit een strikt afgebakend productiegebied met specifieke natuurlijke condities komen. De kwaliteit van de wijnen is hoog en constant. Veel wijnhuizen in Rioja kopen hun druiven van boeren om daar vervolgens eigen blends van te maken. Na de opvoeding op hout en/of de fles worden ze daarna onder eigen naam op de markt gebracht.

Wijngaarden in Rioja tijdens onze reis in 2013
De wijngaarden in Rioja

Barón de Ley; een bijzondere wijnproducent

Wijnhuis Barón de Ley doet het anders. Sinds de oprichting in 1985 ligt meteen de focus op wijn maken van druiven uit eigen wijngaard. Hiervoor werd net ten noorden van de Ebro een 16e eeuws Benedictijner klooster gekocht met 90 ha eigen wijngaard. Inmiddels is dit uitgebreid tot meer dan 600 ha. Vooral in de buurt van het wijnhuis Barón de Ley, in de zone Rioja Oriental (voorheen Rioja Baja), maar ook in de andere subregio’s Rioja Alta en Rioja Alavesa. Hoewel de laatste twee regio’s beter bekend staan door het relatief koelere en zachtere klimaat, heeft juist de herkomst uit het wat warmere Rioja Oriental voor een eigen signatuur gezorgd. Het iets warmere gebied zorgt voor rijpere druiven en rijke wijnen.

Rioja Reserva; het paradepaardje

Eduardo Santos is inmiddels volledig eigenaar van Barón de Ley wijn. In 2000 is Conzalo Rodríguez als wijnmaker aangetrokken en vanaf 2019 heeft Pablo Tascón het team als Technisch Directeur versterkt. Barón de Ley legt zich toe op het produceren van de betere Rioja-wijnen en met name op de Reserva. De tempranillo druif is vanzelfsprekend dominant, maar er is ook aandacht voor de autochtone druivenrassen, zoals garnacha en garnacha blanca, mazuelo, graciano en maturana. Van de garnacha blanca, graciano en maturana worden ook monocépage wijnen (van één druivenras) gemaakt.

Hoe smaakt Barón de Ley Rioja Reserva 2018?

Ik proefde deze Rioja uit een mooi ruim glas van het merk Spiegelau. In zo’n glas, Spiegelau Definition Bordeaux, kun je je wijn mooi walsen voordat je gaat ruiken en proeven. Wat dan als eerst opvalt is de mooie intensieve geur; complex met aantrekkelijke vanilletonen en bosfruit-aroma’s.

Dit is echt een eetwijn. De smaak is stoer en vlezig met mooie frisse zuren en zachte tannines. Je proeft complexiteit met aroma’s van specerijen, koffie en wat mint. Onmiskenbaar Rioja door de aanwezigheid van houttonen afkomstig van Amerikaans eiken.

Spaanse stoofpot van konijn
Spaanse stoofpot van konijn

Wat eten bij Barón de Ley Rioja Reserva 2018?

Bij zo’n volle Spaanse wijn met body passen allerlei vleesgerechten. Ook Spaanse gerechten waarin chorizo is verwerkt doen het altijd goed. Er zijn veel mogelijkheden, ook voor je kerstdiner. Ik zet er een aantal op een rijtje. Klik op de link voor het bijbehorende recept.

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met importeur Bovino. Lees voor meer info mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *