Fris wit

7,5 pnt: biologische Bianco di Custoza

Ooit gehoord van de Italiaanse wijnregio Custoza? Dit wijngebied ten zuidoosten van het Gardameer is misschien wat minder bekend dan de nabije regio’s Soave, Valpolicella en Bardolino, maar daarom zeker niet minder de moeite waard. Het proefpanel van I Love Food & Wine beoordeelde de biologische Bianco di Custoza van Monte dei Roari. Het eindoordeel? Een mooi doordrinkbaar aperitief dat vriendelijk wegdrinkt.

Monte dei Roari is een familiebedrijf dat geleid wordt door het echtpaar Bertaiola. Sinds Alessia Bertaiola in 2007 haar man Stefano kwam helpen in het bedrijf, werken ze zo natuurlijk mogelijk. Ze verbouwen hun druiven op diverse kleine wijngaarden die omringd worden door bossen. Deze variatie in beplanting zorgt volgens de Bertaiola’s voor meer balans in de wijngaard. In totaal hebben ze zo’n 10 hectare wijngaard in de wijnregio’s Custoza en Bardolino.

Natuurlijke wijn gerijpt in amfora’s

De biologische Bianco di Custoza wordt gemaakt van de druivenrassen garganega, trebbiano, tocai en malvasia. Deze druiven worden met de hand geoogst, en daarna wordt de witte wijn zo natuurlijk mogelijk gemaakt. Dat betekent dat voor de gisting alleen de natuurlijke, druifeigen gisten worden gebruikt en dat de wijn niet geklaard of wordt gefilterd. Prettige bijkomstigheid is dat hij daardoor geschikt is voor veganisten.

Deze witte Custoza gist en rijpt op cementen amfora’s, dat zijn een soort ovale ‘vazen’. Het enige dat aan deze wijn wordt toegevoegd is een minimum aan sulfiet (minder dan 40 mg/l) voor botteling. Al met al zo puur natuur mogelijk dus.

Fris en fruitig

Dat maakt natuurlijk nieuwsgierig: hoe smaakt zo’n natuurwijn dan? De wijn is bleekgeel van kleur en hij geurt naar natte steen, bloesem, peer en witte perzik. In de mond is deze Bianco di Custoza lekker verfrissend en hij heeft een aangenaam bittertje. Het fruit uit de geur komt terug in de smaak van de wijn, met daarbij een milde kruidigheid (o.a. salie) en wat rode appel. Het proefpanel komt uit op een 7,5, maar Harold Hamersma geeft een 9.

Wat eten we bij bianco di Custoza?

Dit is een vriendelijke wijn die lekker wegdrinkt of, zoals de importeur zelf stelt: hij ‘tettert lekker weg’. Prima wijn voor een borrel dus, maar dan voor de zekerheid (vanwege dat ‘wegtetter-gevaar’) wel even met een hapje erbij. Gepaneerde gamba’s bijvoorbeeld. Bij een visje doet deze witte Italiaan het ook goed, bijvoorbeeld een op de barbecue gegrilde rode mul  of een kruidige Marokkaanse couscoussalade met verse sardines. ‘Vegetarische vis’ kan trouwens ook, zoals dit recept voor vega fish-and-chips. Ander bijpassend vegetarisch lekkers is bijvoorbeeld de pizza bianca met tuinbonen en munt, de zomerse pasta met courgette en olijven of orzo met feta en spinazie.

Pasta met courgette, citroen en olijven
Zomers pasta met courgette

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Op 25 april 2018 blind geproefd en beoordeeld door I Love Food & Wine-proefpanel.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *