Lichte aperitiefwijn

7,0 pnt: Spaans wit uit Penedès

Als klein meisje ging ik met mijn ouders naar het klooster met de Zwarte Madonna in het Montserrat-gebergte in Catalonië. Wist ik veel dat ik vele jaren later wijn zou proeven, gemaakt van de druiven die op de uitlopers van dit gebergte groeien. Op de proeftafel van het proefpanel I Love Food & Wine verscheen dit keer een witte wijn van het bekende wijnhuis Torres uit Penedès, een wijnregio uit datzelfde gebied ten zuiden van Barcelona. 

Dit familiebedrijf, inmiddels een écht wijnmerk, bestaat al sinds 1870 en heeft vanaf die tijd het wijngebeuren in Spanje veranderd. Torres  was namelijk een van de eersten die in Penedès internationale druiven als cabernet sauvignon en chardonnay aanplantte. Ook introduceerde Torres het gebruik van roestvrijstalen vaten, zodat de witte wijnen hun frisheid behielden. Het gebruik van dominant hout werd beperkt. Dit was een ware revolutie in de Spaanse wijnindustrie en vele wijnmakers begonnen dit voorbeeld te volgen. 

Wat proef je?

De geur is niet heel uitbundig; we ruiken wat limoen, groene appel en ook iets van boenwas. In de smaak licht prikkelend op de tong, frisse zuren van gele appeltjes, citrusfruit gecombineerd met wat melkzuren. In de afdronk  (die niet zo heel erg lang is) een klein bittertje. 

Wat eten we bij deze Torres Viña Sol?

Het is een verfrissende, vrij lichte wijn. Prima wijn om zomers als aperitief te drinken. Een licht en fris borrelhapje of een lichte salade kan de wijn misschien wel hebben, maar zet er niet al te uitgesproken eten bij, want dan zal de wijn wegvallen. Goede combinaties zijn komkommer met geitenkaas, watermeloensalade met feta, wrap gevuld met aardbeien-meloensalade of makreelfilet met lamsoren en grapefruit.

Makreelfilet met lamsoren en grapefruit
Makreelfilet met lamsoren en grapefruit

Het proefpanel vindt de prijs wat aan de hoge kant: het is een prima wijn, maar voor dit geld kun je zeker iets spannenders kopen. Overigens zien we de wijn op andere websites ook aangeboden worden voor een lagere prijs.

 

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Op 28 februari 2018 blind geproefd en beoordeeld door ILFW-proefpanel. Deze tekst is geschreven door Astrid Stoops.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *