Wijnfestijn

Zo combineer je wijn & eten!

Als er iets bijna net zo leuk is als het genieten van goed eten met een fijne wijn erbij, dan is het wel lezen over wijn en spijs, oftewel wijn en eten. Helemaal feest is het als je daardoor ook nog leert om zelf goede wijn-spijscombinaties te maken. De titel van het nieuwste wijn-spijsboek, ‘Wijnfestijn’, klinkt dan ook zeer veelbelovend.

In ‘Wijnfestijn’ neemt registervinoloog en wijndocent Maarten van den Dries je mee op reis door de wereld van wijn en spijs. Dat doet hij aan de hand van zeven thema’s: vlees, vis, barbecue, wild, vegetarisch, kaas en desserts. Binnen elk thema deelt Maarten zijn productkennis en geeft hij wijn-spijsadviezen op basis van de door hemzelf ontwikkelde ‘wijn-spijsmatrix’. Om het je gemakkelijk te maken wordt elk themahoofdstuk afgesloten met een korte samenvatting in de vorm van een spieklijstje. Een leuke extra toevoeging is dat er ook recepten in het boek zijn opgenomen, met natuurlijk een bijpassend wijnadvies.

Toegankelijke schrijfstijl

Het boek heeft een kleurrijke, speelse vormgeving die vrolijk de toon zet en die past bij Maartens toegankelijke schrijfstijl. Het boek leest alsof je in een gezellig gesprek over wijn en eten betrokken bent: je rolt rustig van het ene in het andere onderwerp en her en der wordt een zijstapje gemaakt om een anekdote of weetje te vertellen. Maartens liefde voor goede wijn en lekker eten is op elke pagina merkbaar en werkt aanstekelijk.

De wijn-spijsmatrix is de basis

Wijn-Spijsmatrix vormt de basis
Wijn-Spijsmatrix vormt de basis

De rode draad van dit hele festijn is de wijn-spijsmatrix, een tikje chique term voor wat in wezen een opsomming is van bepaalde kenmerken van je gerecht en/of wijn. Het idee is dat je voor een spijs-wijncombinatie een smaakomschrijving maakt van het hoofdingrediënt, de garnituren, de kruiden, de sauzen en de bereidingswijze van je gerecht. Hierbij moet je vervolgens de ‘juiste karakteristieken’ van de wijn invullen (in de matrix richt je je op druivenras, geur, smaak, (manier van) wijnmaken en land/regio) om een passende wijn bij je gerecht te vinden. Voor wijn-spijs werkt het systeem logischerwijs precies andersom.

Wijnkennis noodzakelijk

De wijn-spijsmatrix wordt aan het begin van het boek met een nogal beperkte uitleg geïntroduceerd, maar wordt duidelijker in de daaropvolgende spijs-wijnhoofdstukken waarin Maarten de matrix uitgebreid toepast. Daar blijkt ook dat enige wijnkennis wel een absolute vereiste is, wil je met deze methodiek zelf tot goede spijs-wijncombinaties kunnen komen. Zodra je afwijkt van de voorbeelden moet je immers zelf bedenken welke smaken je wijn moet hebben en in welke wijn je die smaakkenmerken dan kunt terugvinden. Om je op weg te helpen worden in het laatste hoofdstuk 19 druivenrassen beschreven, maar als beginnend wijnliefhebber zul je hiermee nog steeds een zware kluif hebben aan de wijn-spijsmatrix. Gelukkig geeft Maarten in alle hoofdstukken ook concrete wijntips waar je als beginner wel prima mee uit de voeten kunt.

Minpunt: schrijffouten

Opmerkelijk aan dit boek is dat het helaas veel schrijffouten en slordigheden bevat. Te veel eigenlijk. Al lezend kom je met grote regelmaat een typefout (stogeel, Vermementino, zoeten smaken) en/of merkwaardig hoofdlettergebruik tegen (provence Rosé, marsanne/Roussanne). Uitgerekend in het voorbeeld van de wijn-spijsmatrix zit een fout (tweemaal de term ‘wijnmaken’ in plaats van ‘wijnmaken’ en ‘land/regio’) en de beroemde classificatie van Bordeaux stamt ineens uit 1844 in plaats van 1855. Enzovoorts. Zonde, want zodra dit je begint op te vallen, leidt het ontzettend af van de inhoud. Hopelijk is dit in een eventuele volgende druk gecorrigeerd.

 

Bestellen kun je hier:

Cover WijnfestijnTitel: Wijnfestijn
Subtitel: Zo combineer je wijn & eten
Auteur: Maarten van den Dries
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
ISBN: 987 90 215 7760 9
Prijs: € 18,50

 

Een exemplaar van het boek is ter beschikking gesteld door de uitgever.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *