Wine & Dine

Welke wijn past bij groenten? (1)

Groente zit in de lift! Hoofdredacteur Hans van Steenbergen noemde dit, tijdens het evenement WIJNPERSPECTIEF,  één van de foodtrends van 2019. Niet alleen voor vegetariërs. Nee, iedereen wil  ‘gezonder’ eten. En dan staat groente op nummer 1. En de keus is groot. Maar wat betekent het voor de wijn als groente de hoofdrol speelt? Een overzicht van wijn in combinatie met de meest gegeten groenten van Nederland. We starten met deel 1.

In het algemeen kun je zeggen dat de meeste groentegerechten vragen om niet al te zware wijnen. Vaak gaat witte wijn net wat beter dan rood. Qua witte wijnen moet je dan denken aan Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland (past goed bij gerechten met groene kruiden), pinot blanc, pinot grigio, chardonnay zonder houtlagering of Grüner Veltliner. Wil je toch liever rood, kies dan voor Beaujolais, of Merlot. Ook een droge rosé is vaak is uitstekende keus.

Uiteindelijk resultaat doorslaggevend

Maar eigenlijk is niet eens de groente zelf het allerbelangrijkst. De bereidingswijze (bijvoorbeeld stoven of grillen) en andere hoofdingrediënten als room, kaas, paddenstoelen of eieren bepalen misschien zelfs nog meer de uiteindelijke wijnkeus. Of als er zogenaamde ‘gamechangers’ worden toegevoegd. Dit zijn ingrediënten die een gerecht totaal kunnen veranderen. Voorbeelden zijn: chilipeper, knoflook, alle groene kruiden, ingelegde citroen, artisjok, specerijen.

Meest gegeten groenten & wijn

Het advies van het Voedingscentrum luidt: eet minimaal 250 gram groente per dag, want groente levert veel voordelen voor de gezondheid en zorgt voor een lager risico op chronische ziekten. Eet bij voorkeur seizoensgroenten. Hun top 10 van de meest gegeten groente ziet er zo uit:

  1. ui
  2. tomaat
  3. bloemkool
  4. sperziebonen
  5. worteltjes
  6. broccoli
  7. komkommer
  8. ijsbergsla
  9. witlof
  10. groene sla

We gaan nu kijken welke wijn het beste combineert met deze meest gegeten groenten van Nederland. Vandaag de eerste vijf:

Uien: lastig ingrediënt

In het algemeen zijn uien een moeilijk ingrediënt, want ze zijn duidelijk aanwezig en kunnen scherp overkomen. Door ze te bakken of te stoven worden uien wat zoeter en milder van smaak. Wat past dan goed?

Wil je wit? Kies dan voor fris wit met een rond mondgevoel als Pinot Blanc (Elzas), Pinot Gris (Elzas), Pinot Grigio, Grüner Veltliner, Verdicchio. Meer zin in rood? Kies dan voor soepel rood als Beaujolais, Côtes du Rhône, Merlot, Tempranillo.
Goede Wijn&Spijs recepten met uien in de hoofdrol: Tartelettes met uien, Franse uienpizza, Uiensoep, Frittata met ui en tijm.

Tartelettes met uien
Tartelettes met uien en tijm

Tomaat: verschil in rauw of gestoofd

Tomaten zorgen voor een frisse zure smaak in een gerecht. Toch is er verschil of je de tomaat rauw of gestoofd gaat eten. Gebruik je tomaten in een salade, kies dan voor een Sauvignon Blanc waar ook vandaan, want die past altijd. Maar ook de friskruidige witte wijnen uit Italië, als Vermentino of Verdicchio, zijn een goede match.

Zijn de tomaten verwerkt tot een tomatensaus, dan kun je ook goed uit de voeten met rode wijn als Barbera, Chianti of Pinot Noir. Het geheim zit in het zuur. Daarom passen frisse Italiaanse wijnen zo goed bij pastasauzen.
Goede Wijn&Spijs recepten met tomaten in de hoofdrol: Tomatensalade met grapefruit, Tomatentaart, Spinaziedumplings in tomatensaus, Pasta Bolognese.

 

Tomatensalade met grapefruit en basilicum
Tomatensalade met grapefruit en basilicum

Bloemkool: veelzijdig in gebruik

Bloemkool is een echte Nederlandse groente. Tegenwoordig eet je dit niet meer alleen gekookt. Heel populair is de gewokte bloemkoolrijst als vervanging voor aardappelen of gewone rijst. Of maak een een bloemkoolpizzabodem of bloemkoolpuree. Met bloemkool kun je dus veel kanten op. De smaak is zachtzoet, rond met een klein bittertje. Hier passen volle witte wijnen het beste bij. Denk aan Pinot Gris uit de Elzas, Colombard uit Frankrijk of Vermentino.

Goede Wijn&Spijs recepten met bloemkool in de hoofdrol: Curry van bloemkool en kikkererwten, Fish-and-chips van bloemkool, Bloemkoolsoep met amandelen.

Gebakken bloemkool met lamsgehakt
Gebakken bloemkool met lamsgehakt

Sperziebonen (en snijbonen of haricots verts): altijd gekookt

Sperziebonen eet je eigenlijk altijd gekookt. Dat kan koud of warm zijn. In het algemeen kies je hier voor een verfrissende witte wijn met een klein beetje rondheid. Denk aan Sauvignon blanc uit Nieuwe Wereld, Verdejo of Grüner Veltliner.
Goede Wijn&Spijs recepten met bonen in de hoofdrol: Groene bonensalade met hazelnoten, Sambal goreng boontjes.

Groene bonensalade met hazelnoten
Groene bonensalade met hazelnoten

Wortel: rauw, gekookt of zoet

Wortels zijn er in diverse soorten en maten. We kijken nu naar de ordinaire oranje worteltjes, en winterpeen. Je kunt ze zowel rauw als gekookt, gebakken, gestoofd of gegrild eten. Maar ook in een zoet gerecht kunnen ze het hoofdingrediënt zijn. Eet je ze rauw, kies dan voor een frisse witte wijn zoals bijvoorbeeld Sauvignon Blanc (Sancerre), droge riesling of cider. Worden de wortelen gekookt of gestoofd, dan worden ze zachter en zoeter van smaak. Dan past een volle witte wijn beter. Denk aan Chardonnay, Grüner Veltliner, Roussanne, Soave of Viognier. Maak je er een zoete taart van, dan is een Tokaji of Muscat een goede keus.
Goede Wijn&Spijs recepten met wortel in de hoofdrol: Worteltaart met blauwe kaas, Zoete worteltaart met walnoten of kipstoofpot met wortel.

Kip-stoofpot met wortel
Romige kipstoofpot met wortel

Deel 2 volgt volgende week. Dan komen groenten als broccoli, komkommer, sla, witlof en rode biet aan bod.

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *