Chefs Table

Ribera del Duero onder het vergrootglas

De eerste uitnodiging voor een perslunch, na 1 ½ jaar Covid19, was er meteen eentje met een gouden randje: Chefs Table met Ribera del Duero. Plaats van handeling twee-sterren restaurant 212 in Amsterdam. Zo’n gelukzalig moment wil je natuurlijk niet missen. Wat kwam er allemaal op tafel (uh ‘bar’)? Lees mijn enthousiaste verslag…

Restaurant 212
Twee-sterren restaurant 212 in hartje Amsterdam

Restaurant 212, gesitueerd in hartje Amsterdam tegenover de Stopera, noemt zichzelf ‘no-table’-restaurant. Dat is ook meteen de allereerste charme. Geen restaurant met gedekte tafeltjes, nee de ruimte wordt gevuld door een prachtige eetbar met middenin de open keuken. Dat maakt van exclusief uit eten gaan meteen een prachtige beleving. Je eten wordt bereid waar je bijstaat en hardwerkende koks vullen je gezichtsveld.

Esmee Langereis portret (1 van 1)
Esmee Langereis doet de presentatie

Niemand minder dan onze charmante wijnjournaliste Esmee Langereis doet de presentatie over de Ribera del Duero wijnen. We krijgen een prachtige line-up voorgeschoteld van 15 bijzondere wijnen uit dit Spaanse kwaliteitsgebied. Elke gang wordt begeleid door een flight van 3 wijnen.

 

Ribera del Duero: alle wapenfeiten op een rij

Ribera del Duero is, net als Rioja, een van de meest bekende Spaanse wijngebieden van hoge kwaliteit. Het wijngebied is gesitueerd in het noorden van Spanje, ca. 120 km boven Madrid. Met een omvang van ca. 23.000 ha. Het bijzondere van dit wijngebied is de hoogte van de wijngaarden. Die liggen op ca. 700 tot 1000 meter boven sea-level. Dat betekent dat het hier koel is met ruig weer en grote temperatuurverschillen.
Heer en meester is hier de zogenaamde tinto del pais (ook wel tinto fino genoemd); dit is een kloon van de tempranillo-druif (Rioja!). Dit druivenras kan zich heel goed weren tegen deze extreme weersomstandigheden met als resultaat druiven met volle en complexe aroma’s.

Al sinds het begin van de 19e eeuw worden hier topwijnen gemaakt. De icoonwijn van deze regio is Vega Sicilia; de lievelingswijn van Winston Churchill en prins Charles. In 2012 is Ribera del Duero gekozen tot beste wijnregio van Spanje.

Cees van Casteren MW: ‘Ribera del Duero wijnen kenmerken zich door een bepaalde fraîcheur en structuur, die hoogteligging en een continentaal klimaat verraden. Als geen ander gebied kan Ribera elegantie combineren met diepte van smaak en structuur. De wijnen uit Ribera del Duero behoren voor mij dan ook tot het beste rood van Spanje.’

Hoe smaakt Ribera del Duero?

Zowel Rioja als Ribera del Duero worden gemaakt van de tempranillo-druif. Dus je verwacht misschien dat beide rode wijnen ongeveer hetzelfde zullen zijn. Esmee Langereis stelde de vraag tijdens onze lunch: ‘Wat is de overeenkomst tussen Rioja en Ribera del Duero? Het antwoord is: GÉÉN!’ Het grote verschil ontstaat door klimaat, hoogteligging  en bodem.

Ribera del Duero wijnen zijn echte krachtpatsers die hun spieren graag laten zien. Altijd donker van kleur, geconcentreerd met tegelijkertijd prachtige zuren en een goede balans. Aroma’s die je aantreft zijn rode bes, pruimen, rode kersen en vijgen. Maar ook tabak, leer, koffie, vanille en walnoot.

 

Net als in Rioja is er in Ribera del Duero ook een indeling op de mate van het houtgebruik en de rijping. Je kunt de volgende termen tegenkomen op het etiket.

 • roble (4 tot max. 12 maanden houtrijping)
 • crianza (minstens 24 maanden rijping, waarvan 12 maanden op eikenhout)
 • reserva (minimaal 36 maanden rijping waarvan 12 maanden op eikenhout)
 • gran reserva (minimaal 5 jaar rijping waarvan 24 maanden eikenhout)

 

Chefs Table: 5x top of the bill

Ribera del Duero-wijnen zijn geen lieverdjes. Daar moet je echt iets bij eten. Dus wat dat betreft zitten we helemaal goed bij restaurant 212.

We starten met 4 prachtige amuses (kaas met truffel, harissa met tartare van sardines, brioche van kippenlever en rabarber en geroosterde aardpeer-schil gevuld met Hollandse garnalen en Zwitserse kaas) die alle vier prachtig, verrassend en ingenieus zijn. Dat belooft wat voor het 5- gangenmenu dat nog moet komen.

Rode biet met mosterdijs
Rode biet met mosterdijs

1e gang: rode biet met mosterdijs

De flight bestaat uit:

 1. Bodegas Dominio de Atauta 2017, (Wine & Spirits € 32,95)
 2. Bodega cruz de Alba 2016, (Verbunt Verlinde € 20,-)
 3. Bodegas Pagos de Mogar, (Through The Grapevine € 25,-)

 

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar wijn nummer 1. In combinatie met het rode bietgerecht vloeit alles mooi in elkaar over. Wijn nummer 2 is steviger en strakker met wat meer zuren, terwijl wijn 3 zacht en rond overkomt.

 

Zeebaars restaurant 212
Zeebaars met een rode wijnsaus van Ribera del Duero

2e gang: Zeebaars met bordelaise-saus op basis van Ribera del Duero

De flight bestaat uit:

 1. Bodegas Y Viños de Hoz Sualeda ‘Bardos reserva’ 2016 (Wijntransport € 15,95)
 2. Bodega Sei Solo ‘Preludio de Sei Solo Genérica’ 2018 (Ad Bibendum € 22,12)
 3. Vegaclara ‘Mario Genérica’ 2017 (Wijnkoperij La Persistance € 26,95)

Ook in deze flight, alle drie hele mooie wijnen, met duidelijke onderlinge verschillen. Wijn nummer 1 (heeft veel prijzen gewonnen!) is toegankelijker dan de andere twee. Maar wijn nummer 2 combineert superfijn met dit visgerecht, die vult aan. Wijn nummer 3 is zachter en rijper (2017 is warm jaar).

 

3e gang: Anjou duif 


Gevulde Anjou duif (gekonfijt) met zwarte olijven tapenade, ravioli van lever, cantharellen en gezouten citroen

De flight bestaat uit:

 1. Bodegas Balbás ‘Balbás Reserva’ 2015 (Wielinga € 34,95)
 2. Bodega Sastre ‘Viña Sastre Pago de Santa Cruz Gran Reserva’ 2014 (Wijnhandel van Welie € 54,95)
 3. Bodegas Valtravieso ‘Vindimia Seleccionad’ 2016 (Benier global Wines € 33,95)

Dit is een zogenaamde hout-driven flight. In de wijn-spijscombinatie wordt wijn 1 toegankelijker en levendig, en wijn 3 valt juist iets terug (terwijl dit een prachtige aangename wijn is zonder vlees). Wijn nummer 2 steekt er bovenuit. Zacht en rond. Aroma’s van koffie en specerijen met lekker stevige tannines. Esmee vult aan: ‘Bordeaux with the fruit’!

Romero kaas uit IJsselstein

4e gang: Boeren Romero – kaas

Hollandse kaas afkomstig uit Ijsselstein van de Elizabethhoeve, gerijpt in rozemarijn

De flight bestaat uit:

 1. Bodegas Dominio de Es, ‘Viñas Viejas de Soria, 2017 (Les Généreux € 87,35 = UITVERKOCHT)
 2. Bodega Dehesa de Los Canónigos ‘Luis sanz Busto’, 2010  (Wijnhandel Still Sparkling, € 150,-)
 3. Alberto Y Benito ‘Briego’,  2011  (Premier cru wijnen, € 19,95)

 

Wijn 1 is een elegante Ribera met mooie frisse zuren (amarene kersen); hij doet het prima bij de kaas (wordt zachter). Wijn 2 is de topper (maar ja, wat een prijs!), maar ook wijn 3 combineert uitstekend met de kaas. Wat een prachtige prijs-kwaliteit!

5e gang: Chocolade mousse met Roquefort

De flight bestaat uit:

 1. Bodegas Valderviñas ‘Mirat’ 2005 (De Wijnhal Hengolo € 79,50)
 2. Velvety Wines ‘Velvet’, 2017 (Cuimed, € 31,80)
 3. Nexus bodega’s ‘Nexus’, 2014 (Galladio World Products, € 42,95)

Wijn 1 combineert goed met het pure chocolade-dessert, wijn en gerecht lopen mooi in elkaar over (nu helemaal op dronk!). Bij de fluwelige wijn nummer 2 komen de zuren meer naar voren, terwijl wijn 3 (zacht en kruidig) weer bitterder wordt in de combinatie.

15x Ribera del Duero op een rij
15x Ribera del Duero op een rij

Al met al: fantastische ervaring

Zowel Ribera del Duero als restaurant 212 zijn ongeëvenaarde toppers. Die passen bij elkaar als een huis. Dat vraagt om meer, meer, meer. Dus we komen heel snel terug naar hartje Amsterdam, en zetten Ribera del Duero op de boodschappenlijst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *