Wijn en Spijs

Kwaliteitswijn uit South Australia

Onlangs mocht ik aanschuiven tijdens een perslunch waarbij verschillende Australische wijnen werden gepresenteerd. Met name de regio South Australia werd in het zonnetje gezet.

erslunch Australische ambassade in Den Haag
Aan tafel bij de Australische ambassadeur

Deze chique lunch vindt plaats in het prachtige herenhuis van de Australische Ambassade. Hier woont de ambassadeur Matthew Neuhaus met z’n vrouw. Wil je uitmuntende Australische wijnen tonen aan de Nederlandse markt, dan zet zo’n plek natuurlijk meteen de toon. We worden dan ook in stijl ontvangen door statig geklede obers. Er staan alvast verschillende mooie gedekte tafels voor ons klaar, zodat de lunch meteen van start kan gaan.

Australische ambassade in Den Haag
Australische ambassade in Den Haag

Waar ligt South Australia?

Uitleg over de streek wordt gedaan door niemand minder dan Cees van Casteren, een van drie Masters of Wine van Nederland. Hij vertelt ons dat South Australia het kloppende hart is in Australië op wijngebied met een prachtig historisch fundament. Belangrijke namen zijn Penfolds, Henschke, Yalumba. Hier wordt zelfs 50% van het totale wijnarsenaal geproduceerd.

Maar waar ligt dit gebied nu precies? Ja in het zuiden van Australië natuurlijk (zie kaartje). Dit wijngebied bestaat uit maar liefst 18 wijnregio’s met 700 wineries.

Landkaartje South Australia

 

Wijn & Spijs met drie beroemde wijnhuizen

Tijdens de lunch proeven we Australische wijn van 3 verschillende wijnmakers uit dit gebied: Pikes, Dowie Doole en Bremerton. Afkomstig uit een aantal van de beste wijngebieden uit South Australia, namelijk Clare Valley, Langhorne Creek en McLaren Vale.

Pikes uit Clare Valley

We proeven eerst de wijnen van Pikes uit Clare Valley (nummer 3 op het landkaartje). Pikes is een 5 sterren winery die vooral bekend staat om zijn uitstekende rieslings van wereldklasse. Ze bestaan sinds 1984 en beschikken over ca. 100 ha eigen wijngaarden. In 2022 werd het wijnhuis bekroond tot winnaar van ‘Halliday Wine Companion awards’. Clare Valley is géén cool climate wijngebied, maar het ligt wel hoog, op zo’n 300 tot 500 meter. Dat betekent dat de temperatuur verschillen groot zijn tussen dag en nacht. Hierdoor blijven de zuren fris en de aroma’s aanwezig in de druif. Hoewel de omstandigheden hier heel anders zijn dan in Duitsland, proberen ze toch het karakter van Duitse riesling te benaderen.

Smoked carrot tartare with parsnip beignets & vadouvan mayonnaise
Smoked carrot tartare with parsnip beignets & vadouvan mayonnaise

Het Voorgerecht

Bij het eerste gerecht (Smoked wortel tartare met pastinaak beignets en kerrie mayonaise) wordt de Pikes Traditional Riesling geschonken. De wijn heeft zéér frisse zuren met aroma’s van appel, citrus en limoen. Is krachtig met minerale toets. Niet de allerbeste combinatie, omdat het gerecht eigenlijk aan de zoete kant is.

Video verbinding met Jamie Pike tijdens de lunch
Video verbinding met Jamie Pike tijdens de lunch

Tijdens de presentatie wordt er een online verbinding tot stand gebracht met Jamie Pike, marketing director van Pikes Wines. Hij licht een en ander via de videoverbinding toe over de wijnen die we gaan proeven.
Importeur Ad Bibendum, te koop o.a. via Bovino € 19,50

 

Dowie Doole uit MacLaren Vale

Bij gerecht nummer 2 komt een rosé van Dowie Doole in het glas. Dowie Doole is een relatief jong wijnhuis (1995). Een zogenaamde boutique winery, gelegen in de streek McLaren Vale. McLaren Vale (nummer 8 op het landkaartje) op 38 kilometer afstand van Adelaide en heeft een mediterraan zeeklimaat. Ze produceren eerste klas wijnen en zijn, evenals Pikes, onderscheiden met een ‘Halliday Wine Companion’ award.

Cod filet with tomato - lemon myrtle compote & crispy cale
Cod filet with tomato – lemon myrtle compote & crispy cale

Het tussengerecht

Het tweede gerecht is kabeljauwfilet met tomaten en een compote van citroen en mirte. Ziet er prachtig uit. Erbij een rosé, gemaakt van grenache en vermentino van het wijnhuis Dowie Doole. Opvallende frisse zuren maken deze rosé bijzonder. Met licht kruidige ondertoon.

Importeur Cordier, € 17,45

 

Bremerton uit Langhorne Creek

Bremerton wordt gerund door de zussen Rebecca en Lucy Willson – de eerste zussen die een wijnhuis runnen in Australië. Langhorne Creek (nummer 12 op het landkaartje) ten oosten van McLaren Vale, een uur rijden ten zuidoosten van Adelaide. Het klimaat wordt hier bepaald door de wind afkomstig van de Zuidelijke Oceaan over het Lake Alexandria. Het wordt hier nooit extreem warm en de bodems zijn zeer vruchtbaar. Dat zorgt voor mooie rijpe druiven met cool climate aroma’s.
De family Wilson bezit ca. 290 ha aan wijngaard in Langhorne Creek. De belangrijkste geteelde rassen zijn Cabernet Sauvignon en Shiraz. We proeven dan ook twee van hun rode wijnen bij het hoofdgerecht waarin deze rassen duidelijk vertegenwoordigd zijn: Bremerton Tamblyn ( 44% Cabernet Sauvignon, 40% Shiraz, 11% Malbec en 5% Merlot) en Bremerton Selkirk (100% Shiraz) van importeur Proefwijn.nl.

 

Het hoofdgerecht

Het derde gerecht bestaat uit lamsfilet met linzen, gegrilde groene asperges en geroosterde macadamianoten. Naast de twee rode wijnen van Bremerton schenken ze  ook een rode van Pikes, namelijk de Los Compañeros (80 % Shiraz, Temperanillo) en eentje van Dowie Doole (82% Shiraz, Grenache). Dus vier glazen bij één gerecht. Wat smaakt dan het best?

Lamb filet with dahl, grilled green asparagus & roasted macadamia + 4 rode wijnen

De Pikes Los Compañeros is soepel, verfijnd en elegant, terwijl de blend van Dowie Doole het tegenovergesteld is: héél stevig, met veel zwart fruit, rokerig en spicy. Eigenlijk iets te zwaar voor bij de lamsfilet. Beide rode wijnen van Bremerton zijn heerlijk sappig en veel fruitaroma’s. De Selkirk is net wat dieper van smaak.

Toekomstplannen

Zo’n mooie proeverij vraagt om een bezoek ter plaatse. Dat komt goed uit, want waarschijnlijk ga ik begin 2023 op wijnreis naar Australië (als Covid19 het toelaat). Ik hoop dat we dan een van deze mooie wijnbedrijven zullen bezoeken. Ik kijk er nu al naar uit!

South Australia landscape